„Úgy hordom a szoknyámat, ahogy akarom"

Kétszer is hazaküldtek az iskolából egy muszlim lányt Franciaországban, mert az intézmény igazgatója szerint hosszú, fekete szoknyája sérti a vallási jelképek ellen hozott korábbi tilalmat. Az eset dühös reakciókat váltott ki az interneten, és egy kisebb mozgalom is indult az eset után.

#JePorteMaJupeCommeJeVeux" azaz „úgy hordom a szoknyámat, ahogy akarom” kiírás terjedt el több mint 45 ezer Twitter-felhasználó körében kedd óta, miután egy francia iskolából hosszú, fekete szoknyája miatt küldtek haza egy 15 éves muszlim lányt.

BBC beszámolója szerint Sarah-t kétszer is hazaküldték a Charleville-Mezieres-ben található intézményből, mert az igazgató szerint ruhaviselete sértette a francia törvényeket. Franciaországban 2011 óta bírságolják azokat a nőket, akik a teljes arcot takaró nikábban járnak. A lány ezért a fejkendőjét hajlandó volt levenni, de azt mondta, szoknyája nem sérti a törvényt, ezért nem cseréli le.

A lány véleményével egyetértett Nicolas Cadene, a francia miniszterelnök hivatalos tanácsadója is, aki azt nyilatkozta, hogy a fekete, hosszú szoknya iskolai viselete nem sérti a hatályban lévő szabályokat.

Franciaországban 2004-ben vezették be a vallási jelképeket tiltó törvényt, amely kimondja, hogy tilos olyan szimbólumok használata és ruházat nyilvános viselete, amely a vallási hovatartozásra utalhat. Cadene megjegyezte, hogy a szabály alá vonatkozik a fátyol, a kippa, egy nagy kereszt vagy a turbán, de a hosszú, fekete szoknya nem tartózik a tiltott viseletek közé.

Egyre több iskola szereti feszegetni a tilalom határait. A múlt hónapban Montpellierben nyolc muzulmán diáknak kellett iskolát váltania, miután hosszú szoknyában mentek a tanítási órákra. Az iszlamofóbia elleni francia szervezet közel 130 hasonló esetről értesült az elmúlt évben.

A kritikusok szerint a burkát tiltó törvény sérti az egyéni szabadságjogokat. A tilalmat tavaly egy huszonnégy éves francia nő is megtámadta az Európai Emberi Jogi Bíróságon, ám a strasbourgi testület szerint Franciaország a társadalmi együttélés érdekében jogszerűen tiltja a burka viseletét a közterületeken.

Franciaországban mintegy ötmillió muzulmán él, de mindössze 2 ezer muszlim nőről gondolják úgy, hogy fátyolt viselne, ha ezt a törvény engedné.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.