Úgy elbántak Obamával, hogy Trumpnak kellett megvédenie

Donald Trump republikánus elnökjelölt szerint Kínában tiszteletlenül bántak Barack Obama amerikai elnökkel.

Donald Trump az ohiói Cleveland egyik elővárosában kampányolva tért ki arra, hogy Obama elnököt szerinte tiszteletlenül fogadták Kínában, amikor megérkezett Hangcsouba, a G20-as országcsoport csúcsértekezletére.

A republikánus elnökjelölt emlékeztetett arra, hogy az amerikai elnök nem tudott a vörös szőnyegen végigsétálni az Air Force One (az elnöki különgép) lépcsőjéről, mert a kínaiak nem gördítették oda a lépcsőt, így Obama csak - Trump megfogalmazásában - "a repülőgép oldalsó fémlépcsőjét" használta.

Trump "a tiszteletlenség jelének" minősítette az esetet, s hozzátette, hogy ő ezek után nem lett volna hajlandó kínai tisztségviselőkkel találkozni. "Tudjátok mit, emberek, nagyon tisztellek benneteket, de most csukjuk be az ajtót és húzzunk el innen!" - fogalmazott a republikánus elnökjelölt, aki Obama helyében nem folytatta volna a kínai útját.

Obama érkezése Hangcsouba
Obama érkezése Hangcsouba
Jonathan Ernst / Reuters

Barack Obama a G20-as országcsoport csúcsértekezletére érkezett a kínai Hangcsouba, amely Csöcsiang tartomány fővárosa a Jangce folyó deltájában. Érkezésekor azonban nem a lépcső elmaradása volt az egyetlen malőr. A kínai vendéglátók ugyanis nem ismerték fel Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadót, és nem akarták őt az elnök közelébe engedni, sőt, a sajtókíséretet is félrelökdösték, és amerikai sajtójelentések szerint az egyik kínai azt kiáltotta oda a tiltakozó amerikai delegációnak, hogy "ez a mi országunk, ez a mi repülőterünk!".

Obamával a Fülöp-szigetek elnöke, Rodrigo Duterte sem éppen illedelmes stílusban beszélt. A filippinó politikus ugyanis hétfőn kurafinak nevezte az amerikai elnököt, s figyelmeztette őt, ne merje megkérdőjelezni a kábítószer ellen meghirdetett háborúját. A CBS televízió tudósítása szerint Duterte a fülöp-szigeteki Davao repülőterén tartott rövid sajtóértekezletén fogalmazott így, mielőtt elindult az ASEAN-országok csúcsértekezletére Laoszba. A csúcsértekezlet kedden kezdődik, és az amerikai elnök is részt vesz rajta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.