galéria megtekintése

Zavargások közepette temették el a jeruzsálemi palesztin fiút

0 komment

NOL

Mohamed Abu Kdaír tegnapelőtt lett bosszúgyilkosság áldozata. A temetés után a biztonságiakkal vívott összetűzésekben tizennyolc palesztn sérült meg.

Több ezer palesztin ment el péntek délután Jeruzsálemben Mohamed Abu Kdaírnak, annak a palesztin fiúnak a temetésére, akit minden valószínűség szerint bosszúból öltek meg szerdán három izraeli tinédzser meggyilkolása után. Kdaírt egy palesztin zászlóval borított koporsóban, a Shuafat negyedbeli családi ház közelében helyezték örök nyugalomra a muzulmán böjti hónap, a ramadán alatt tartott első pénteki ima után.

A temetési menet Shuafatban
A temetési menet Shuafatban
Finbarr O'Reilly / Reuters

A szertartást zavargások szegélyezték. Péntek reggel izraeli rendőrök akadályozták meg, hogy több tucat feldühödött fiatal betörje a Templom-hegyre az egyik kapun keresztül. Két palesztinok lakta kelet-jeruzsálemi negyedben Wadi Jozban és Ras al-Amudban több száz fiatal esett neki a kivezényelt biztonságiaknak, a ciszjordániai Ramallahban pedig három ellenőrzőpont is volt, ahol a palesztinok izraeli katonákra támadtak. A Háárec szerint nyolc palesztin sérült meg, amikor az izraeli katonák lövésekkel válaszoltak. A temetés után kitörtek zavargások Shuafatbaan is, ahol hivatalos bejelentések szerint 13 rendőr és 18 palesztin sérült meg a biztonságiakal vívott összetűzések során. Egy palesztint válságos állapotban vitték kórházba.

Eredetileg úgy volt, hogy Kdaírt csütörtökön temetik el, de az elhúzódó boncolás miatt a hatóságok csak pénteken adták ki a holttestet a családnak. A palesztin fiút szerda hajnali négy körül támadták meg a nagybátyja Beit Hanina-i boltja előtt. Három ember kényszerítette, hogy szálljon be egy Hondába, amelyet másfél órával később a nyugat-jeruzsálemi erdőben találtak meg, benne a palesztin fiú felismerhetetlenségig összeégett holttestével.

 

OLVASÓLISTA

Sport
Ó, Romero!
Vélemény
Uniódinók
Vélemény
Rágalmak
Vélemény
Korrumpáltan
Vélemény
...kész, rajt!
A szertartáson rézstvevő tömeg színűltig megtöltötte a környező utcákat
A szertartáson rézstvevő tömeg színűltig megtöltötte a környező utcákat
Finbarr O'Reilly/Reuters

Eközben alakul a tűzszünet a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász és Izrael között, a Hamász legalábbis felajánlotta, hogy leállítja a zsidó állam elleni rakétatámadásait, ha Izrael felhagy a Gázai övezetre mért légicsapásokkal. Erről egy névtelenséget kérő palesztin tisztségviselő pénteken nyilatkozott a BBC-nek. Szerinte a fegívernyugvásról sikerült is megállapodni, nemsokára pedig bejelentést is tesznek róla. A fegyvernyugvás az egyiptomi hírszerzés közvetítésével jött létre.

Isra al-Modallal Hamász-szóvivő – a szélsőséges palesztin szervezet első női szóvivője – a Voice of Amerca rádióban nem tudta megerősíteni a hírt, de az izraeliek sem akarják, hogy elfajuljon a helyzet. Peter Lerner, az izraeli hadsereg szóvivője erről úgy nyilatkozott, azok a csapatösszevonások, amelyeket a Gázai övezetnél hajtottak végre, védelmi jellegűek.

Ima balhé előtt Wadi al-Jozban
Ramadán van. Ima balhé előtt Wadi al-Jozban
Baz Ratner / Reuters

Avigdor Lieberman külügyminiszter pénteken egyébként élesen bírálta Benjamin Netanjahu miniszterelnököt az alakuló tűzszünet miatt. Lieberman – a szekuláris nacionalista Yisrael Beiteinu elnöke – szárazföldi offenzívát akar a Gázai övezet ellen, a három hete eltűnt három izraeli tinédzser elrablója és gyilkosa ugyanis minden valószínűség szerint két, a ciszjordániai Hebronban élő Hamász-aktivista volt.

Az elmúlt napokban Izrael több légicsapást mért a Gázai övezetre, ahonnan a Hamasz vasárnap óta rakéták tucatjait lőtte ki a zsidó állam területe felé. Bár a Hamaszt az utóbbi időben meggyengítették az kairói kormányzat lépései, az egyiptomi hírszerzés gyakran lép fel közvetítőként Izrael és a palesztin szélsőségesek között.

Izrael hivatalosan egyelőre nem reagált a tűzszünetről szóló közlésekre. Netanjahu úgy nyilatkozott, hogy országa csak további ellene irányuló támadások esetén fog lépni. Ez egyébként a tűzszünetről szóló hírek ellenére pénteken is megtörtént, este az izraeli légierő „terrorista célpontokat" támadott a Gázai övezetben, hivatalos bejelentések szerint válaszul arra, hogy az övezetből az elmúlt egy napban 14 rakétát indítottak el Izrael felé. Az izraeli légvédelmi rendszer, a Vaskupola ezek közül a rakéták közül hármat fogott el. Arról egyelőre nincs hír, hogy a többiek okoztak volna sérülést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.