Tűzszünet helyett megy a harc

Újult erővel folytatódtak a harcok csütörtökön kelet-Ukrajnában, miután a régió függetlenségéért küzdő erők elutasították a kormánycsapatok fegyverletételre felszólító ultimátumát. A Donyeck megyei Krasznij Liman településnél mintegy négyezer szeparatista fegyveres vett részt az ütközetben, amelyekben egyes hírek szerint páncélosokat is bevetettek – jelentette a Reuters.

A lázadóktól származó információra hivatkozva a newsru.com orosz internetes hírportál arról számolt be, hogy heves harcok voltak Artyomovszknál, Sziverszk városát egy ukrán vadászrepülőgép, Kramatorszk környékét pedig a tüzérség támadta, míg Szlavjanszkban lőttek egy XVIII. századi templomot is, amely megrongálódott. A kijevi védelmi minisztérium adatai szerint eddig 147 katona vesztette életét a konfliktusban, az halottak száma azonban ennél jóval nagyobb lehet, hiszen ez az adat nem tartalmazza a Nemzeti Gárda és a szakadárok veszteségeit, valamint a civil áldozatokat – adta hírül ugyancsak a Reuters.
Egyelőre nem hozott tehát eredményt az új ukrán elnök, Petro Porosenko tűzszüneti kezdeményezése, amelyet a katonai vezetők egy része nem is támogat, mondván, fegyverkezésre és erőátcsoportosításra használhatják fel azt a szakadárok. Az államfő most csapatának megújításával igyekszik közelebb jutni a konfliktus rendezéséhez: a parlament nagy többséggel jóváhagyta javaslatait, és Pavlo Klimkin berlini nagykövetet külügyminiszterré, Valeria Hontareva bankszakembert a központi bank vezetőjévé, Vitalij Jarema eddigi miniszterelnök-helyettest pedig főügyésszé nevezte ki.

Moszkvában az állami duma ülésén Szergej Sojgu védelmi miniszter megerősítette, hogy Oroszország ismét csapatokat küld az ukrán határ közelébe. Az intézkedést az RBK orosz hírügynökség értesülése szerint részben a térségben zajló NATO-hadgyakorlatokkal, részben az ukrajnai feszültség növekedésével indokolják. Az orosz egységek létszáma legalább néhány ezer fővel nőtt az ukrán határ közelében – mondta Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, aki szerint a nemzetközi közösségnek keményebb szankciókkal kell válaszolnia, ha Moszkva továbbra is beavatkozik Ukrajnában. Joe Biden amerikai alelnök is hasonlóan nyilatkozott, amikor szerda este Porosnekóval tárgyalt telefonon, Ausztrália pedig 50 orosz állampolgár és 11 cég ellen léptetett életbe szankciókat, mert felelősnek tartja őket az ukrajnai válságért. (Hírösszefoglalónk)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.