galéria megtekintése

Tusványos: öntik a közpénzt a párttáborba

Csupán az elmúlt három hónapban több mint százmillió forint állami támogatást kaptak azok a szervezetek, amelyek szervezőként vagy partnerként érintettek a Fidesz és Tőkés László körének pártrendezvényévé silányult tusnádfürdői Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megrendezésében. A keddtől szombatig tartó rendezvénysorozat fő témája a menekültválság. Célja ráhangolni az anyaországi és az erdélyi magyarságot az októberi kvótareferendumra.

Táborlakók érkezése a tusnádfürdői vasútállomáson
Táborlakók érkezése a tusnádfürdői vasútállomáson
Baranyi Ildikó / MTI

A Tusványos néven is emlegetett nyári egyetem eredeti értelme egészen más lenne. „Az előadók közt a szabadegyetem céljának megfelelően mindhárom oldal – anyaországbeli, romániai magyar, valamint román – számos ismert és elismert politikusa és szakembere szerepel. A negyedszázaddal ezelőtt megfogalmazott – ma is időszerű – célt tartjuk szem előtt: őszintén, nyíltan, kötetlenül beszélgetni az országaink társadalmi átalakulási folyamatát kísérő problémákról." Ez áll abban a levélben, amelyben a főszervező Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumának elnöke, Tárnok Mária másfél millió forint támogatást kért a csepeli önkormányzattól. Ehhez képest az idei programban egyetlen román szakember szerepel, Cristian Pirvulescu politológus, politikus pedig egy sem. Valójában Tusnádfürdőn már több éve nem alakul ki román–magyar párbeszéd, de ez nem zavarja a finanszírozókat, a Tusványos ugyanis továbbra is fórum: Orbán Viktornak és a Fidesznek.

 

Ennek megfelelően osztják a pénzt a szervezőknek. A Pro Minoritaténak egy hete utalt ki 60 millió forintot a Bethlen Gábor Alap (BGA). A társszervező Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) május vége óta tízmillió forintot kapott a BGA-tól, a hozzá köthető Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egyesület három, az Áldás Népesség Egyesület pedig 37,2 millió forintban részesült.

A szervezők rendszeresen kapnak támogatást a BGA-tól, állami vállatoktól, fideszes önkormányzatoktól. Tavaly botrány tört ki, amikor kiderült: a Pro Minoritate 150 milliót kért a Fidesz-közeli TBT RO S.A. tulajdonában lévő tusnádfürdői kemping felújítására – az Átlátszó Erdély szerint egyszerű folyamodvánnyal. A helyi viszonyokat figyelembe véve kissé túlárazottnak is tűnik a projekt, és noha a határidő 2015. május 30. volt, tavaly júliusban még nem sok nyomát lehetett felfedezni a pénznek. A BGA Zrt. honlapján pár napja elérhető határozat szerint a beruházás határideje immár 2017. augusztus 30-a.

Tavaly bevezették, hogy a 16 óra után érkezőknek 10 lejért (700 forint) karszalagot kell váltaniuk. Fall Sándor sajtófőnök szerint 15 ezren férnek el, s ha ezt meghaladják, biztonsági okokból lezárják a belépést. Ehhez képest Tárnok Mária a csepelieknek azt írta, hogy „legnépszerűbb előadásaink résztvevőinek száma eléri a 15-17 ezer főt". A valóságban ekkora tömeget csak az esti koncerteken lehet látni, a nappali előadásokra általában 30-50 ember szokott beülni, de az is előfordult, hogy újságírók voltak a „közönség". A legnépszerűbb Orbán Viktor szombati előadása, de kétezernél többen azon sem vesznek részt. Amúgy karszalagot csak készpénzért lehet venni, így követhetetlen, hányan lépnek be. Napi 10 ezer résztvevővel számolva a fesztivál öt napja alatt a belépőkből mintegy félmillió lej (35 millió forint) folyhat be.

Támogat a teátrumi társaság

Évek óta a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság szervezi a tusványosi zenei és kulturális programokat, ők fizetik a fellépő művészeket is. Szabó László titkár lapunknak elmondta, hogy idén nyolcmillió forintot fordítanak erre a célra. Ebből ötmilliót a Bethlen Gábor Alaptól, másfél milliót az NKA-tól kapnak, a többit saját költségvetésükből fedezik. Az MTT azonban eleve kap pénzügyi támogatást az illetékes minisztériumtól, az Emmi-től, illetve a tao révén is kap gyakorlatilag közpénzeket, így elmondható, hogy a tusványosi buli költségeit a magyar adófizetők állják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.