Tusk is előrehozott választásokról beszél

Lengyelországban hatalmas bizalmi válságot okozott a kormány körül gyűrűző lehallgatási botrány.

Akár előrehozott választások is lehetnek, ha a bizalmi válság tovább mélyül – ezt mondta egy hevenyészve összehívott sajtóértekezletén Donald Tusk lengyel kormányfő a napok óta gyűrűző lehallgatási botrányban. A botrány akkor tört ki, amikor a Wprost című hetilap kiszivárogtatott egy hangfelvételt Marek Belka jegybankelnök és Bartlomiej Sienkiewicz belügyminiszter egyik tavalyi beszélgetéséről, amelynek a tanúsága szerint Belka Jacek Rostowski volt pénzügyminiszter kirúgásától tette függővé, hogy segít-e a kormánynak a gazdasági problémák leküzdésében. Rostowskit hat év után tavaly novemberben menesztették is, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) pedig a hangfelvétel kiszivárogtatása után elkezdte Tusk lemondását követelni.

A kormányfő ezt elutasította. Csütörtöki bejelentése szerint az előrehozott választásokat 1915 végén tartanák. A szejm kétharmados döntéssel oszlathatná fel önmagát. A bizalmi válságot jelzi, hogy Tusk pártja, a liberális Polgári Platform (PO) már hét százalékkal marad el a PiS-től.

A kiszivárogtatott beszélgetés új viharokat kavart, miután a belső titkosszolgálat (ABW) ügynökei ügyészi, majd rendőri segédlettel többször behatoltak a Wprost szerkesztőségébe. A szerkesztőség (megváltoztatva előzetes ígéretét) megtagadta a hozzá eljuttatott hanghordozók átadását. A szerkesztőségben dulakodás támadt, a Reuters tudósítója kitört ajtót és szétszórt papírszemetet látott a szerkesztőségben. Tuskot támadja jobb- és baloldali ellenzéke, valamint az újságírók többsége is. Az affér szokatlan egységbe hozta a politikailag és kulturálisan amúgy élesen megosztott lengyel médiát. Monika Olejnik, a liberális sztárújságíró a sajtóértekezleten Tusk szemébe vágta: Mi mind Ön ellen vagyunk!

A Wprost arra hivatkozva tagadta meg a hanghordozó kiadását, hogy azzal kiadnák informátorukat, amit pedig a sajtótörvény értelmében sem tehetnek meg, a kormány viszont azzal érvel, hogy a lehallgatás törvénysértő volt, célja a lengyel állam meggyengítése volt. Ezzel tekintélyes jogászok is egyetértenek.

Eközben a Gazeta Wyborcza írja, hogy a rendőrség szakértői hozzájutottak a hanghordozókhoz. Tusk azt követelte, hogy hozzák nyilvánosságra a lehallgatásokból származó összes felvételt. A szerkesztőségi dulakodás egyébként szinte teljesen elterelte a figyelmet a nagyobb kérdésekről: először is arról, hogy milyen erők állnak a lehallgatás és a szivárogtatás mögött, másodszor pedig, hogy Belka és Sienkiewicz alkuja személyi ügyekről és a költségvetési hiány szándékolt politikai növeléséről, mennyiben része a kormánypolitikának.

A złotyt egyelőre nem érinti a botrány. Árfolyama alig változott, kisebb ingadozások voltak csak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.