galéria megtekintése

Tusk és Mogherini a befutó

0 komment

NOL

A lengyel kormányfő az Európai Tanács elnöke, az olasz külügyminiszter pedig az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője lett. Megválasztásukról Herman Van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács leköszönő elnöke a Twitteren tett bejelentést. Előtte kifecsegte.

Papírformát igazoló döntéssel szombaton Donald Tusk lengyel kormányfőt az Európai Tanács elnökének, Federica Mogherini olasz külügyminisztert pedig az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének választották meg Brüsszelben az EU állam- és a kormányfőinek a csúcstalálkozóján. A döntésről elsőként Herman Van Rompuy, az EU állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács leköszönő elnöke tett bejelentést a Twitteren.

Befutók egymás közt
Befutók egymás közt
Yves Herman / Reuters

Tusk az ő, Mogherini Catherine Ashton utódja lesz. A megválasztásuknak Brüsszelben egyszer már nekifutottak, de ami Mogherinit illeti, az akkori kísérlet kudarcba fulladt. Az olasz külügyminiszterrel a fő gondot több, elsősorban kelet-közép-európai tagország a tapasztalat hiánya és az jelentette, hogy túlságosan oroszpártinak tűnik. Úgy tűnik, másfél hónap elég volt ahhoz, hogy a Matteo Renzi olasz miniszterelnök vezette lobbi eloszlassa ezeket az aggályokat.

 

Tusk 2007 óta lengyel kormányfő pártja, a konzervatív liberális Polgári Platform (PO) élén. Türelmes, kompromisszumkereső politikusnak tartják, akinek egyszer maga Guy Verhofstadt liberális EP-frakcióvezető vágta a fejéhez, hogy neki és a PO-nak nem a konzervatív pártcsaládban, az Orbán Viktor Fideszét is magában foglaló Európai Néppártban, hanem az ő liberálisai között lenne a helye.

Egy brüsszeli sajtótájékoztatón Tusk most úgy nyilatkozott, miniszterelnöki tapasztalata szerint lehetséges egyszerre pénzügyi szigort hirdető és gazdaságélénkítő politikát folytatni. Kitért Nagy-Britannia kilépést rebesgető szándékaira is, amelyekről azt mondta, „nincs normális ember”, aki a szigetország nélkül tudná elképzelni az Európai Uniót.

Tusk, Rompuy és Mogherini az eredményhirdetés után
Tusk, Rompuy és Mogherini az eredményhirdetés után
Yves Herman / Reuters

Az 57 éves lengyel karrierpolitikushoz képest Mogherini valóban zöldfülűnek számít. Negyvenegy éves, a Renzi-féle szociáldemokrata Demokrata Párt (PD) tagjaként idén februárban lett külügyminiszter. Mindössze hat éve parlamenti képviselő. 2008-ban jutott be először a római törvényhozásba a PD színeiben.

Tuskot viszont amiatt érték bírálatok több oldalról is – írja az MTI –, hogy sem az angol, sem a francia nyelvet nem beszéli folyékonyan. Mikor egy újságíró szembesítette ezekkel a kritikákkal, Tusk azt ígérte, hogy mikorra hivatalba lép, decemberre, 100 százalékosan felkészül angolból. A lengyel kormány jövőjét firtató kérdéseket most azzal hárította el, hogy arról majd a jövő héten Varsóban fog nyilatkozni.

Egyébként háromszorosan is ellentéte Federica Mogherininek. Férfi és jobboldali, hanem ráadásul „új", azaz kelet-európai tagállamból érkezik. A sikertelen júliusi csúcstalálkozó után Angela Merkel német kancellár – akinek a véleménye személyi kérdésekben is meghatározó – közölte, hogy a külpolitikai posztot szociáldemokrata jelöltnek kell adni. Azért is mondta ezt, mert hírek szerint már akkor győzködte Tuskot, hogy vállalja el Rompuy pozícióját. De a lengyel kormányfő megválasztása mellett állt ki végül David Cameron brit miniszterelnök is, aki az Európai Bizottság új elnökét, a luxemburgi Jean-Claude Junckert túlságosan föderalistának véli.

Egy bekapcsolt mikrofon jóvoltából a világ egyébként még a twitteres bejelentés előtt megtudhatta, hogy Tusk a befutó az Európai Tanács elnöki tisztére. Nikosz Anasztaziadész ciprusi elnök az ülés előtt odalépett Rompuyhöz, és megkérdezte tőle, jól tudja-e, „rendben van" hogy a lengyel miniszterelnök. „Nem, nem... Igen, de tartsd meg magadnak" – hangzott a válasz, amely ezen a felvételen is hallható 16 perc 29 másodpercnél.

Ami Junckert illeti, ő most állítja össze az EU-biztosok új csapatát. Bár hivatalosan nem szerepel a brüsszeli csúcs napirendjén, minden bizonnyal szóba kerül a tárcák szétosztása, és a tagországok gőzerővel lobbiznak is a számukra fontos területekért. Juncker ennek kapcsán azonban jelezte, hogy a végső felállásról csak szeptember első felében tud dönteni. A helyettesének a személye már biztos. A tisztség automatikusan a kül- és biztonságpolitikai főképviselőnek jár.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.