Turistaosztályon kellett utazniuk a világbajnok női focistáknak

A népszerű japán női olimpiai fociválogatott tagjainak a turistaosztályon kellett utazniuk, míg a kevésbé sikeres férfi focicsapat a jóval kényelmesebb business classon repült Európába.

A tavalyi világbajnok Nadeshiko Japan focicsapat akkor jött rá a dologra, miután megérkeztek Párizsba. A 33 éves Homare Sawa, a csapat sztárjátékosa szerint igazán megérdemelték volna a kényelmesebb osztályt, miután megnyerték tavaly a kupát. Habár a női focisták kaptak egy kis kedvezményt: nem a sima turistaosztályon utaztak, hanem az úgynevezett „economy plus”-on, ahol nagyobb a lábtér, és így kényelmesebb az utazás. De ez is csak azért jár nekik, mert ismét esélyesek a győzelemre.

Tavaly a Németországból hazaérkező csapatot hatalmas ováció fogadta a tokiói repülőtéren. A győzelem nagyon sokat jelentett a japánoknak, akik akkor még mindig nem heverték ki a márciusi cunami okozta sokkot. A csapat játékosaival rengeteg szerződést kötöttek, sokszor szerepeltek a tévében, és ők voltak az első focicsapat, akik megkapták a becsületrendet a kormánytól. A japán futballszövetség elnöke pedig kijelentette, a csapat megmutatta, milyen briliánsak is a japán nők.

A csapat csütörtökön a francia válogatottal játszik, ezután indul Londonba. Pár nappal ezelőtt 3-0-ra verték Ausztrália együttesét, az ő eredményükhöz képest a férfiak 1-1-es döntetlent játszottak Új-Zélanddal. A női csapatot a következő meccsen ismét esélyesnek tartják a győzelemre, a férfi válogatotthoz viszont nem fűznek hasonló reményeket.

A japán olimpiai bizottság hangsúlyozta, sportolóik – mivel amatőröknek számítanak – általában a turistaosztályon utaznak, kivéve a dzsúdósokat és más, nagyobb fizikumú versenyzőket. Hozzátették azonban, a sportolókat sokszor támogatják szponzoraik is. A férfi focicsapat az 1996-os atlantai olimpia óta utazhat a business classon, akkor kaptak ugyanis profi státuszt.

Sawa – akit a FIFA a világ legjobb női játékosának választott 2011-ben – úgy gondolja, az egyetlen lehetőségük, ha megnyerik Londonban az aranyat. Akkor talán kényelmesebben utazhatnak majd. – Ha megnyerjük a kupát, hazafelé már a business classon repülünk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.