Tüntetők foglalták el a tajvani parlamentet

Több száz diák és velük szimpatizáló tüntető foglalta el szerda reggel a tajvani parlamentet a Kínával kötött kereskedelmi szerződés ellen tiltakozva.

A terem bejáratát asztalokkal és székekkel torlaszolták el, a rendőrség nem tudott beavatkozni – írja a BBC.

A tüntetők szerint a tavaly nyáron aláírt – de a törvényhozás által még nem ratifikált – szerződés védtelenné teszi a Kínától független életet élő szigetet Pekinggel szemben. Az egyezmény szerint könnyebben fektethetnek be ezután a Kínából érkező vállalatok. Ugyanígy könnyebbé válhat a tajvani tőke beáramlása is Kínába, de a tüntetők úgy vélik, a 20 milliós Tajvan gazdasági, így politikai önállósága forog kockán, ezért felül kell vizsgálni a megállapodást.

Tüntetők foglalták el a tajvani parlamentet REUTERS/Patrick Lin

A fenntartások ellenére Tajvan legnagyobb kereskedelmi partnere Kína, ezért is elkerülhetetlen a két fél közötti óvatos közeledés. Ennek újabb jele a februárban tartott kormányközi találkozó volt. Ilyenre Tajvan és Peking között korábban sosem került sor.

Tajvan 1949 óta tekinti magát önálló államnak – sőt, sokáig a szigetet tartotta az Egyesült Államok Kína legitim képviselőjének, olyannyira, hogy 1971-ig az ENSZ Biztonsági Tanácsában is helyet foglalt, a pekingi vezetés helyett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.