galéria megtekintése

Tuniszi forgatókönyvet emlegetnek Ukrajnában

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 05. számában
jelent meg.

Pölhe Dóra
Népszabadság

A tehetetlen rendőrséget teszik felelőssé a több tucat halottat követelő gyújtogatásért Odesszában - de együttérzést egyik oldalon sem mutatnak.

Fiatal ukránpárti aktivisták Molotov-koktélt készítenek az oroszbarát tüntetőkkel való összecsapások közben a szakszervezetek háza közelében (MTI/EPA/Szerhíj Gumenyjuk)
Fiatal ukránpárti aktivisták Molotov-koktélt készítenek az oroszbarát tüntetőkkel való összecsapások közben a szakszervezetek háza közelében (MTI/EPA/Szerhíj Gumenyjuk)

– A város krónikájában fekete lapként szerepel majd május másodika – írja a közösségi oldalon Osztap, a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) Odesszából érkezett ösztöndíjasa. A nagyváros lakóit sokként érték a péntek esti véres összecsapások, amelyeknek negyvenkét halottja és több száz sebesültje van.

Odesszában már az elmúlt hetekben is élesen elkülönült egymástól két tömegmozgalom: az új kijevi hatalmat támogató majdanisták, illetve a velük szemben álló antimajdanisták. Ám éles fordulatot hozott a péntekre szervezett „Egységes Ukrajnáért” menet, amelyre más megyékből is hoztak buszokkal szimpatizánsokat.

 

Az alaphangulatot egy labdarúgómérkőzés szolgáltatta: a két csapat „ultrái” úgy döntöttek, közösen indulnak rohamra.

A kijevi hatalommal rokonszenvezők (köztük a szélsőjobb Jobboldali Szektor aktivistái) a Kulikovo polje tér felé vették az irányt, ahol hónapok óta a helyi antimajdanisták táboroznak.

Oroszpárti tüntető a felgyújtott és jelentős részben kiégett odesszai szakszervezeti székház előtt
Oroszpárti tüntető a felgyújtott és jelentős részben kiégett odesszai szakszervezeti székház előtt
Gleb Garanich / Reuters

Ők a donyecki és luhanszki szeparatistáktól eltérően föderalista nézeteket képviseltek, szerintük a délkeleti régiónak egy lazább államszövetség keretein belül kellene nagyobb önállósághoz jutnia. (Odessza egymillió lakosának 30 százaléka vallja magát orosz gyökerűnek.)

A tragédia akkor következett be, amikor az antimajdanista csoport a téren álló szakszervezetek házába menekült, miközben kint felgyújtották a sátortábort, majd a bejáratot is, ahonnan a tűz az épület belseje felé terjedt. Bent harmincnyolc ember elevenen elégett.

Másnap ellepték az internetet a lángoló épületről készült videók, az áldozatok elszenesedett testéről készült fotók és a Molotov-koktélokat készítő fiatal lányok névvel és címmel ellátott mosolygós profilképei. A Fekete-tenger-parti kikötőváros gyászol, de a feszültség nem enyhül.

A lapunknak nyilatkozó, a történtek által sokkolt odesszaiakat aggodalommal tölti el a hatóságok passzivitása.

A borzalmak kapujában
A borzalmak kapujában
Gleb Garanich / Reuters

A rendőrség gyakorlatilag tétlenül nézte az eseményeket. A tűzoltók is húsz perc múlva érkeztek ki az égő épülethez. A tragédiáért sokak által felelősnek tartott megyei kormányzó, Vlagyimir Nyemirovszkij szerint megfelelő rendőri fellépés mellett az emberáldozatok elkerülhetők lettek volna: – A rendőrség, mint mindig, ezúttal sem az országra gondolt, hanem saját kényelmét tartotta szem előtt – nyilatkozta.

Igor, aki tervezőmérnök és családapa, úgy véli, az odesszai események látleletet adnak Ukrajna jelenlegi helyzetéről. „A kijevi hatalom nem képes vagy nem is akarja kontrollálni a lakosság nagyobb részét veszélyeztető erőszakos, vandál csoportokat”, utal a többi között a Jobboldali Szektorra.

Az informatikai területen dolgozó, huszonéves Olga szerint az odesszai események forgatókönyve a 2010–2011-es tuniszi, valamint az egyiptomi és szíriai forradalmakéra hasonlít:

– Még a békés tüntetőket a tetőkről lövő mesterlövészek is egyformán jelen voltak az összes ilyen forradalomban. Világos, hogy az embereket szándékosan bőszítették fel, így késztetve őket a kormányzat elleni határozottabb fellépésre. És most ugyanez a történet Odesszában is megismétlődik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.