Tucatnyi új halálos áldozat a kemény amerikai télben

Csaknem félmillióan maradtak áram nélkül szerdán, miután az Amerika déli államaiba betört téli vihar - amely az atlanti partvidék északkeleti területei, Washington, New York és Új-Anglia felé vonul tovább - súlyos károkat okozott a villanyvezetékekben.

A legnagyobb kiterjedésű áramkimaradásokat Georgiából, valamint Észak- és Dél-Karolina államból jelentették. Georgiában és Dél-Karolinában szövetségi, Louisianától New Jerseyig több helyen pedig állami szintű szükségállapotot hirdettek. New York állam kormányzója készültségbe helyezte a mentőszolgálatokat és arra kérte a lakosokat, hogy ne keljenek útra, ha az nem feltétlenül szükséges.

Az ítéletidőnek eddig legkevesebb 13 halálos áldozata van. Közülük hárman akkor vesztették életüket, amikor egy mentőautó árokba csúszott a texasi Carlsbadban. Georgia, Mississippi és Dél-Karolina államból is végzetes közúti baleseteket jelentettek.

A hatósági felszólítás ellenére Észak-Karolina jégpáncéllal borított útjain az autósok ugyanúgy tömegesen hagyták hátra gépjárműveiket, mint két héttel ezelőtt a georgiai Atlanta környékén. Az államban legkevesebb egy hókotró jármű lecsúszott az útról.

Szerdán Amerika-szerte több mint 4000 repülőjáratot töröltek és mintegy 2000 csak késéssel tudott felszállni. Csütörtökre 4100 gépindulást mondtak le. A legsúlyosabb helyzet Atlantában és az észak-karolinai Charlotte-ban alakult ki. Az utóbbi városban 20, a dél-karolinai Spartanburg környékén pedig 23 centiméter hó esett csütörtökre virradó éjjel.

Az Amtrak vasúti társaság New York környékén és Washingtontól délre ritkította a vonatok közlekedését. Az amerikai fővárostól Bostonig terjedő forgalmas közlekedési folyosón szerda éjjeltől összesen 15-20 centiméter hó hullhat. Maine államban a hóréteg vastagsága elérheti a 30-38, az Appalache-hegységben pedig a 48 centimétert is.

Washingtonban a felszíni tömegközlekedés egy része szerda délután leállt és közölték, hogy másnap nem nyitnak ki a szövetségi kormányhivatalok. A fővárosban és Philadelphiában csütörtökön zárva tartanak majd az iskolák. A szerdai és a csütörtöki tanítást több déli államban szintén felfüggesztették. A helyi hatóságok a jelek szerint levonták a két héttel ezelőtti georgiai káosz tanulságait, amikor 11 ezer gyerek volt képtelen hazajutni a tanintézményekből.

Louisianában, Georgiában, Alabamában és Észak-Karolinában menedékhelyeket nyitottak a rászorulók számára. A Vöröskereszt szerint több százan éltek a lehetőséggel.  Atlantában, ahol szintén okultak a január végén történtekből, szerdán szinte néptelenek voltak az utcák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.