galéria megtekintése

Trump szerint Obama alapította az Iszlám Államot

14 komment


Kőműves Anita
NOL

És a szunnita szélsőséges terrorszervezet a mai napig tiszteli őt – jelentette ki a republikánus elnökjelölt.

Trump minden nap mond valami botrányosat. Pedig hétfőn még úgy tűnt, zuhanó népszerűségi mutatóira azzal reagál, hogy "normális" jelölt lesz belőle. El is mondott egy komoly, jól előkészített gazdaságpolitikai beszédet, ám kedden már azzal botránkoztatott meg mindenkit, hogy erősen kétértelmű kijelentést tett arról, hogy a fegyvereikhez ragaszkodó amerikaiak mit tegyenek Hillary Clintonnal. Trump szerint csak szavazásra buzdított, de nehéz nem azt kihallani a mondatból, hogy a fegyveres erőszakra buzdít.

Pedig már úgy tűnt, hogy leállítja magát
Pedig már úgy tűnt, hogy leállítja magát
Dave Kaup / Reuters

Obamáról és az IS-ről Floridában, egy különösen heves érzelmek dominálta választói nagygyűlésen beszélt a Fehér Házért harcba szálló ingatlanmilliárdos. „Bizonyos szinten, tudják, [az Iszlám Állam] tiszteli Obamát. Ő alapította. [...] És azt mondanám, a társalapító pedig az a tisztességtelen Hillary Clinton" – mondta Trump, aki a Krím-félszigetről is hosszas fejtegetésbe bocsátkozott.

 

A beszédben a republikánus elnökjelölt hangsúlyosan az amerikai elnök teljes nevét használta: Barack Hussein Obama. Nem először próbálja kapcsolatba hozni az iszlám vallással, illetve a muzulmán szélsőségesekkel az elnököt. Azt is érdemes felidézni: Trump volt az, aki hosszú ideig megkérdőjelezte, hogy vajon Obama az Egyesült Államokban született-e. Ugyanis ha így lett volna, nem lehetett volna belőle elnök. Trump az elnök keresztény vallását is megkérdőjelezte akkor.

Hillary elhúzott Trump előtt

Folyamatos botrányos kijelentései miatt Trump népszerűségi mutatói folyamatosan zuhannak. A fivethirtyeight.com elemzői összesítése szerint Hillary Clinton jelenleg a szavazatok 48,9 százalékára, míg Trump 41,7 százalékára számíthat. Ez a két párt között egyenletesen megosztott Amerikában, ahol az elnökválasztások szoros eredménnyel zárultak az elmúlt évtizedekben, óriási különbségnek számít.

Az akkor még csak jelöltaspiráns muzulmánellenes nézetei miatt tiltakozó nők márciusban Wichitában
Az akkor még csak jelöltaspiráns muzulmánellenes nézetei miatt tiltakozó nők márciusban Wichitában
Eric Thayer / Reuters

Persze, az elnökválasztásra csak november 8-án kerül sor, és addig még bármilyen váratlan esemény fordíthat is akár az álláson. Ám választási szakértők szerint ezek az első hetek (három héttel a két párt elnökjelölt-állító konvenciói után), amikor a közvélemény-kutatások végre elkezdenek valós képet adni a jelöltek esélyeiről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.