galéria megtekintése

Trump mindent vitt, Clinton már biztosan jelölt

15 komment


Kőműves Anita
NOL

Hillary Clinton és Donald Trump is elsöprő győzelmet aratott a keddi (magyar idő szerint szerda hajnalban véget ért) újabb előválasztásokon. Az amerikaiak öt északkeleti államban (Maryland, Connecticut, Rhode Island, Pennsylvania és Delaware) szavaztak az elnökjelölt-aspiránsokra.

Trump elsöprő győzelmet aratott mind az öt helyen, ami arra sarkallta, hogy az este végén kijelentse: gyakorlatilag már ő a republikánus elnökjelölt. És ebben lehet, hogy igaza is van, hiszen – emlékeztet a The Washington Post tudósítása – egyre nagyobb arányú győzelmeket arat az ingatlanmilliárdos.

Trump jócskán leszakította ellenfeleit
Carlo Allegri / Reuters

Ezzel pedig egyre kisebb az esélye annak, hogy két versenytársának sikerült megakadályoznia abban, hogy jelölt legyen. Pedig Ted Cruz texasi szenátor és John Kasich ohiói kormányzó a hét végén még azt is bejelentették, hogy szövetségre lépnek Trump ellen. Igaz, az egyezség igazi tesztje jövő kedden, Indianában lesz. A hatalmas középnyugati állam a Trump-ellenes erők egyik utolsó esélye arra, hogy megállítsák a folyamatosan idegen- és nőgyűlölő nézeteit hangoztató jelöltet.

 

Cruz és Kasich terve a következő: felosztják egymás között a fennmaradó államokat, így akadályozzák meg, hogy Trump megszerezze a jelöltté váláshoz szükséges 1237 delegáltat a júliusi clevelandi konvencióig. Ha ez sikerül nekik, akkor második és harmadik körre is szükség lesz a szavazáson, amikor a delegáltakat már nem köti az előválasztások eredménye, azaz akár ők is befuthatnak jelöltként. Ám Trump erősödésével már ennek is egyre kevesebb az esélye.

Erős mondatok

Donald Trump: „Amikor az egyik bokszoló kiüti a másikat, nem kell megvárni a bíró döntését.”

Ted Cruz: „Mától nekünk kedvező terepen folytatódik a verseny.”

Bernie Sanders: „Ez nem csak az elnökválasztásról szól, hanem arról, hogyan alakítjuk át az országot. Arról szól, van-e bátorságunk politikai forradalmat követelni, és ti vagytok a forradalmárok.”

Hillary Clinton: „Nemrég Mr. Trump azzal vádolt, idézem, hogy kijátszom a női kártyát. … Nos, kérem osszanak lapot, benne vagyok a játékban!”

Ha pedig Indianában nem sikerült útját állni az ingatlanmilliárdosnak, akkor Crut és Kasich minden reményének vége. Hiszen Trumpnak máris van 949 delegáltja, míg Cruznak csak 544, Kasichnek pedig 153.

Azt nehéz megmondani a közvélemény-kutatások alapján, hogy mi lesz Indianában. A négy éve választási „számzsonglőrként" elhíresült elemző, Nate Silver modellje sem nyújt egyértelmű választ. Weblapja szerint ha csak a közvélemény-kutatási eredményeket nézzük, Trumpnak 75 százalék esélye van a győzelemre, ám ha más körülményeket is figyelembe veszünk (más republikánus politikusok támogatását, az állam demográfiai mutatóit, történelmét), akkor már Cruz az esélyesebb. Silver előrejelzése szerint mind Trump, mind Cruz 30-40 százalék körüli eredményre számíthat, de még nem tudni, melyikük lesz az erősebb.

Clinton már biztosan jelölt

A kedd éjjeli eredmények ismeretében ki lehet jelenteni, hogy a demokrata oldalon véget ért a verseny. Hillary Clinton az ötből négy államot megnyert – Bernie Sanders vermonti szenátor csak az aprócska Rhode Islanden tudott győzni. Clinton ezzel még jobban elhúzott Sanders előtt: az egykori külügyminiszternek 2159 delegáltja van, míg a vermonti szenátornak 1370. A győzelemhez pedig 2383 delegált szavazata kell majd a jelöltállító konvención.

Hillary Clinton jelöltsége már nincs veszélyben
Dominick Reuter / Reuters

Mindez már Clinton keddi győzelmi beszédében is nyilvánvaló volt. Sanderst egyre kevésbé támadja, hiszen nem akarja felbőszíteni a szenátor szavazóit – szüksége lesz a voksukra novemberben. Egyre többet beszél viszont a republikánusokról és Donald Trumpról, azaz már a „nagy" versenyre készül.

A The Washington Post elemzése szerint már nem az a kérdés, hogy ki lesz a demokrata jelölt, hanem az, hogy Sanders mikor adja fel. A lap egyébként úgy tippel, hogy egy darabig még versenyben marad, ugyanis minél erősebben jön ki a versenyből, annál nagyobb eséllyel mondhat majd fontos, kiemelt időpontban beszédet a júliusi jelöltállító konvención – ami fontos platform nézetei terjesztéséhez és a párt álláspontjának befolyásolásához.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.