galéria megtekintése

Trump: Én ugyan sosem beszéltem Putyinnal

1 komment

MTI

Cáfolta Donald Trump republikánus elnökjelölt szerdán, hogy bármiféle kapcsolatban állna Oroszországgal, de arra ösztökélte az oroszokat, hogy találják meg vetélytársa, a demokrata párti Hillary Clinton eltűnt elektronikus leveleit. Clinton kampánycsapata azonnal reagált: szerintük "először fordul elő, hogy egy nagy párt elnökjelöltje aktívan bíztat politikai ellenfele elleni kémkedésre külföldi hatalmat."

Trump a floridai Doralban tartott sajtóértekezletén beszélt az amerikai politikai berkekben és sajtóban egyre gyakrabban megjelenő feltételezésről, miszerint szoros kapcsolatot ápolna Oroszországgal, s akár még Vlagyimir Putyin elnökkel is. Maga Obama elnök egy keddi televíziós interjúban állította azt, hogy Oroszország és személyesen Vlagyimir Putyin favoritja az amerikai elnökválasztáson nem más, mint a republikánus elnökjelölt.

Trump Floridában cáfolta, hogy valaha beszélt volna Putyinnal, és arra bátorította az orosz elnököt, hogy "találja meg" Hillary Clinton eltűnt, a demokrata párti politikus magánszerveréről kitörölt 30 ezer elektronikus levelét. Azokról a levelekről van szó, amelyeket Hillary Clinton nem adott át a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI), amely azt vizsgálta, hogy Clinton külügyminiszterként hivatalos levelezésének egy részét magán email-fiókon keresztül bonyolította. Clinton korábban arra hivatkozott, az át nem adott e-mailek nem hivatalos, hanem magántermészetű levelek voltak.

 

Trump sajtóértekezletén azt hangsúlyozta, hogy soha nem beszélt Putyinnal, és semmit nem tud róla azon kívül, hogy tisztelettel viseltetik iránta. A politikus leszögezte, hogy semmi dolga Oroszországgal.

Az amerikai sajtó felidézte, hogy a Kreml cáfolta a feltételezést, miszerint a Demokrata Párt országos bizottságának szervere elleni hackertámadáshoz köze lenne Oroszországnak. Ez utóbbi következtében olyan levelek kerültek nyilvánosságra, amelyekből kiderült: a Demokrata Párt vezetése manipulálni igyekezett a pártbéli előválasztásokat Hillary Clinton javára és nagy vetélytársa, Bernie Sanders kárára.
Trump szerint ha valóban Oroszország lenne a felelős, akkor ez azt mutatja, hogy milyen kicsi a becsülete az Egyesült Államoknak. A republikánus elnökjelölt azt is hangsúlyozta, hogy szerinte nem oroszok állnak a hackertámadások mögött.

A politikus kitért Hillary Clinton vitatott elektronikus levelezésére is. A levelek egy része ugyanis hackerek kezébe került és az FBI gyanúja szerint oroszok állnak a háttérben. "Egyébiránt, ha az oroszok hajtották végre a hackertámadást, akkor minden bizonnyal megvan nekik Clinton 33 ezer elektronikus levele is. Remélem is, hogy megvan nekik" - fejtegette most Floridában Trump, és hozzátette, hogy szerinte "valószínűleg megvan nekik az a 33 ezer e-mail, amit Clinton kitörölt". Egyúttal szinte felszólította az oroszokat, hogy találják csak meg ezeket a bizonyos leveleket.

Újságírói kérdésekre válaszolva Donald Trump kifejtette, hogy "sokkal többet használna az amerikai-orosz viszonynak", ha novemberben őt választanák meg elnöknek. Az egyik kérdésre, miszerint nem akarja-e felszólítani az orosz elnököt, hogy ne avatkozzon be az amerikai választási folyamatba, Trump úgy válaszolt: "nem én fogom megmondani Putyinnak, hogy mit csináljon, miért is nekem kellene ezt megmondani?!".
A sajtótájékoztató után Trump szokása szerint Twitter-üzenetet is közzétett. "Ha Oroszországnak, vagy bármely más országnak vagy személynek a birtokában van Hillary Clinton jogellenesen kitörölt 33 ezer e-mailje, akkor talán meg kellene osztania azokat az FBI-jal" - olvasható a bejegyzésben.

Hillary Clinton kampánycsapata azonnal reagált Trump kijelentéseire. A demokrata elnökjelölt főtanácsadója, Jake Sullivan nyilatkozott, s felhívta a figyelmet: "Először fordul elő, hogy egy nagy párt elnökjelöltje aktívan bíztat politikai ellenfele elleni kémkedésre külföldi hatalmat". A főtanácsadó leszögezte, hogy "ez nem túlzás, ezek a tények".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.