galéria megtekintése

„Sieg Heil!” - kezdenek elszabadulni az indulatok Trump körül

18 komment


Kőműves Anita

A republikánus jelölt azt sugallja, a demokraták elcsalhatják az elnökválasztást. Veszélyes, ha ezzel tüzeli a híveit.

Hillary egy szajha! Akasszátok fel a némbert! Öljétek meg! – csak néhány példa azokból a bekiabálásokból, amelyeket a The New York Times újságírói rögzítettek Amerika-szerte Donald Trump nagygyűlésein. A felvételen elhangzik még az Egyesült Államokban mélyen bántó „nigger", ami Barack Obamára vonatkozik, s sértegetik a bevándorlókat, a mexikóiakat és a muzulmánokat is. A legtöbb szó a nyomdafestéket sem bírja el. Egy ponton elhangzik a náci köszöntés, a „Sieg Heil!” is.

Fotó: Eric Thayer / Reuters

A lap újságírói szerint a többség nem így viselkedik a Trump-rendezvényeken, ám a hasonló megnyilvánulások a republikánus elnökjelölt minden megjelenéséhez hozzátartoznak. Korábban soha nem tapasztaltak ilyen indulatokat az amerikai politikai életben.

 

Amint azt már korábban megírtuk, Trump idegengyűlölő és rasszista megnyilvánulásai olyan jelenségeket tettek elfogadottá a hétköznapokban, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak az Egyesült Államokban. Ehhez az utóbbi napokban újabb elemet illesztett azzal, hogy többször is kijelentette: valakik elcsalhatják az elnökválasztást. – Remélem, hogy a republikánusok figyelnek, mert különben ezt el fogják venni tőlünk – mondta a Fox News tévécsatornának. Ezt néhány nappal később egykori tanácsadója, Roger Stone azzal tetézte, hogy ha a demokraták „megpróbálják ezt ellopni és beiktatni Hillaryt, megbénítjuk a kormányt".

Az Egyesült Államokban a demokratikus hagyományok alapvető része a hatalomátadás négy- vagy nyolcévente. Választási csalás vádja korábban is felvetődött, de mindig alaptalannak bizonyult. Ezt komolyan és ismétlődően megkérdőjelezni már veszélyes, különösen a jelenlegi, fent leírt politikai hangulatban.

– Ez a jelenség borzasztóan veszélyes, és az amerikai választási rendszer feddhetetlenségét fenyegeti – nyilatkozta lapunknak ­Christopher Arterton. A washingtoni ­Georgetown Egyetem politológiaprofesszora emlékeztetett: 1960-ban bizonyítékok voltak arra, hogy a chicagói polgármester csalt a szavazatokkal, ami John F. Kennedy javára billentette a választásokat. Al Gore pedig 2000-ben elismerte vereségét George W. Bushsal szemben, amikor a legfelsőbb bíróság a floridai újraszámlálás leállításáról döntött. – Ezek a politikusok mindkét esetben a választási rendszer legitimitását saját érdekeik elé helyezték. Trump más állásponton van, és ez jelentős gondot okozhat, ha elveszíti a választást, és támogatói úgy gondolják, hogy panaszai jogosak – említette Arterton.

A szakértő szerint a politikusok felelőssége, hogy követőik ne dühödjenek fel és ne mérgesedjen el a helyzet. „Trump ezt nem érti" – mondta a szakértő, aki szerint a választások elcsalását előrevetítő kijelentések illeszkednek a korábbi, Clintont és a kisebbségeket gyalázó mondatok sorába.

Adócsökkentésel a népszerűségért

Nagyszabású gazdaságpolitikai beszéddel igyekezett tegnap új irányba terelni kampányát Donald Trump. Az autóipar összeomlásától szenvedő Michiganben mondta el, hogy 35-ről 10 százalékra csökkentené a társasági adót, ezzel próbálva visszacsábítani a külföldön termelő amerikai cégeket. Bejelentette továbbá, hogy a többkulcsos szövetségi adó mértékét 12, 25 és 33 százalékra csökkentené – a legmagasabb jövedelmi sávba tartozók számára jelenleg 39,6 százalék a szövetségi adó –, s további adókedvezményt ígért a gyerekeseknek. A milliárdos ingatlanmágnásnak nagy szüksége van rá, hogy valódi közpolitikai témákról beszéljen, mert botrányos megszólalásai miatt a múlt héten óriásit zuhant a támogatottsága. Demokrata ellenfele, Hillary Clinton csütörtökön beszél a gazdaságpolitikai terveiről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.