Törvénytelenül tartanak fogva afgánokat a britek

A Camp Bastion afganisztáni bázison 80-90 embert tartanak fogva, erősítette meg Philip Hammond brit védelmi miniszter. Nyolc fogvatartott ügyvédje szerint védenceiket 8-14 hónapja zárták be vádemelés nélkül, ami törvénytelen.

A BBC hozta nyilvánosságra azokat a dokumentumokat, amelyek szerint a brit erők 85 embert tartanak fogva a Camp Bastion bázison. Nyolc fogvatartott ügyvédje szerint védenceiket Helmand és Kandahar tartománybeli falvak lerohanásakor fogdosták össze a katonák. 8-14 hónapja zárták be őket vádemelés nélkül, ami törvénytelen.

A brit erők Afganisztánban a gyanúsítottakat legfeljebb 96 órán keresztül tarthatnák fogva, ha nem áll fenn semmiféle „kivételes körülmény”. Philip Hammond brit védelmi miniszter a BBC Radio 4 egyik műsorában megerősítette, hogy a Camp Bastion bázison 80-90 embert tartanak fogva. Szabadon engedésük pedig veszélyeztetné a NATO afganisztáni erőinek (ISAF) katonáit.

Hammond azt is elmondta, hogy a brit parlamentet a jelenlegi és az előző kormány is értesítette az afgán gyanúsítottak fogva tartásáról. Azt azonban nem volt hajlandó elmondani, hogy a foglyok mennyi ideje vannak a bázison, és számukról sem tudott pontos adatot mondani. Hammond azt sem felejtette el megjegyezni, hogy a bírósághoz forduló afgánok ügyét a brit adófizetők pénzén rendezik. Hammond tavaly decemberben beszélt arról a parlamentben, hogy fogva tartanak bizonyos számú gyanúsítottat Afganisztánban, akiket jogi okok miatt nem adhatnak át az afgán hatóságoknak.

Phil Shiner ügyvéd, egy brit nemzetközi és emberi jogi esetekre szakosodott csoport (Public Interest Lawyers) tagja az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a brit erőknek meg kellene tanítaniuk az afgán hatóságokat, hogyan bánjanak jogszerűen és emberségesen a foglyokkal. Ezek után akár ad hoc vizsgálatokkal is ellenőrizhetik, hogy betartják-e a törvényeket. A britek azonban nem ezt választották. Szerinte Nagy-Britannia teljesen alkotmányellenes módon viselkedett, a parlamenttel pedig nem közölték, hogy van egy titkos létesítmény (Hammond ezt most is tagadta). Shiner közölte, hogy Hammond egészen múlt hétig nem engedte, hogy a fogvatartottak kapcsolatba lépjenek jogi képviselőikkel, de szerdán végre sikerült elérni, hogy az ügyvédek egy órát beszélhessenek a foglyokkal.

Az ügy kirobbanása után a védelmi minisztérium közölte, hogy megtalálták a módját, hogyan lehetne a fogvatartottakat biztonságos úton az afgán hatóságok kezére adni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.