galéria megtekintése

Börtön lehet a hálapénzből

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 03. számában
jelent meg.


Szőcs Levente, Bukarest
Népszabadság

Beláthatatlan következményekkel járhat romániai szakértők szerint a legfelsőbb bíróság jogértelmezése, amely szerint az orvosok büntetőjogi értelemben köztisztviselőnek tekintendők. A határozat legfontosabb következménye az, hogy a hálapénz immár megvesztegetésnek minősül.

– Naponta 15 ezer embert le lehetne tartóztatni megvesztegetés bűncselekménye miatt – kongatta meg a vészharangot Sorin Paveliu, a Román Akadémiai Társaság kutatóintézet orvos szakértője. A Paveliu által említett szám a naponta orvoshoz beutaltak három százaléka: becslések szerint Románia-szerte ennyien adnak hálapénzt.

A paraszolvencia a hatályos román törvény szerint nem büntetőjogi kategória, viszont gyakorlatilag törvénytelenné válik azzal, hogy az orvosok köztisztviselőnek minősülnek. Annak ellenére is, hogy a páciensek jogairól szóló törvény engedélyezi az egészségügyi dolgozóknak önkéntes alapon juttatott tiszteletdíjat.

Az egymásnak ellentmondó jogi normák közül a magasabb szintű jogszabályt alkalmazzák, ez esetben azt, amely büntetőeljárást ír elő, és háromtól tíz évig tartó szabadságvesztést helyez kilátásba a köztisztviselőnek, ha „a feladatkörével összefüggésben” bármilyen juttatást fogad el. Az orvos már nemcsak akkor kockáztat börtönbüntetést, ha a kezelést függővé teszi a többletjuttatástól, hanem akkor is, ha utólag elfogadja a pácienstől a köszönetnyilvánításként adott ajándékot.

 

A legfelsőbb bíróság minapi döntése értelmében köztisztviselőnek minősülnek – a közegészségügyi intézmények mellett – az állami biztosítóval szerződéses viszonyban lévő magánkórházak és klinikák alkalmazottai is. Érdekes előzmény, hogy a legfelsőbb bíróság tagjai között, sőt a mostani jogértelmezést elfogadott kilenctagú bírói tanácsban is akadtak olyanok, akik korábban maguk is felmentettek megvesztegetéssel vádolt orvosokat azzal az indoklással, hogy nem tekinthetők köztisztviselőknek.

Romániában az orvosi hálapénzt már a kommunista rezsim idején „beletervezték” a rendszerbe: a kezdő orvosok és az ápolók fizetése sem akkor, sem a mai napig nem fedezi a létminimumot. Így ők vagy elfogadják, hogy a paraszolvencia a praxis része, vagy más foglalkozást választanak, esetleg a jobban kereső szülők vagy házastárs mellett, mintegy hobbiként űzik a hivatásukat.

Influenzaoltásra készülő nővérek egy bukaresti kórházban
Influenzaoltásra készülő nővérek egy bukaresti kórházban
Radu Sigheti / Reuters

A legfelsőbb bíróság döntése után a páciensek attól tartanak, hogy a legkisebb figyelmesség miatt is rácsok mögött végezhetik. Az orvosok pedig kisebb lelkesedéssel végzik majd a munkájukat, ami akár fatális következményekkel járhat. Cezar Irimia, a rákbetegek szövetségének elnöke szerint félő az is, hogy még több orvos emigrál, ha az alacsony fizetés mellett a börtöntől is tartaniuk kell. Hangsúlyozta, hogy a legtöbb esetben a hálapénz valóban a figyelmességért adott jutalom, az egészségügyi dolgozók csak ritkán kötik anyagi juttatáshoz a beteg ellátását, ilyenkor pedig a felháborodott páciens legtöbbször az ügyészséghez fordul.

Vasile Astarastoae, a román orvosi kamara elnöke félig-meddig viccesen megjegyezte: a legfelsőbb bíróság tagjai ezentúl valószínűleg a határokon túl fogják kezeltetni magukat, de hova forduljon a lakosság nagy része, amely nem engedheti meg magának a külföldi gyógykezelést. A kamara kérni fogja a parlamenttől, hogy az orvosokat nyilvánítsa szabad foglalkozásúaknak, és szabályozza egyértelműen a hálapénz kérdését. Sorin Paveliu szerint a megoldás az lenne, ha a köpenyzsebbe csúsztatott boríték helyett az elégedett páciens a klinika kasszájába fizetné be a hálapénzt, amely aztán az adók levonása után innen kerülne az orvos számlájára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.