galéria megtekintése

Törökország lelőtt egy szír vadászgépet

1 komment

NOL

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök bejelentése szerint a török légierő vasárnap lelőtt egy szír vadászgépet, amely megsértette Törökország légterét. Az incidens a kasszabi határátkelőnél történt, amelynek a Szíriához tartozó pontjáért éles harcokat vív Basár el-Aszad elnök egységei a felkelőkkel.

Szír menekültek a dél-törökországi Kilis menekülttáborában
Szír menekültek a dél-törökországi Kilis menekülttáborában
Nour Kelze / Reuters

Erdogan elmondta, hogy a szír vadászgépet két török F-16-os lőtte le. „Egy szír vadászgép megsértette a légterünket. Az F-16-osaink felszálltak és elkapták. Miért? Mert ha megsérted a légteret, utána kapsz egy nagy pofont” – fogalmazott a miniszterelnök. 2012 júniusában Törökország egyébként kapott egy hasonló pofont. Akkor Szíria lőtt le egy török vadászgépet, amely berepült a szír légtérbe a Földközi-tenger felett. Korábbi Libanoni médiainformációk szerint a törökök két légvédelmi rakétával semmisítették meg. A Latakia tartományban fekvő kasszabi határátkelő jelenleg az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez közel álló szír felkelők kezén van.

 

A londoni székhelyű ellenzéki szervezet, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja úgy értesült, hogy a szír vadászgép kigyulladt és a határ szíriai oldalán lezuhant. A pilótának sikerült katapultálnia.

Szíriában három éve tart a  polgárháború. A nem hivatalos becslések szerint eddig több mint 130 ezer halálos áldozat mellett 6,5 millió ember földönfutóvá vált, és összesen két és félmillióan külföldre menekültek. A legtöbben – 974 ezren – Libanonba mentek, amely után Törökország (641 ezer) Jordánia (587 ezer), Irak (226 ezer) és Egyiptom (135 ezer) a négy következő fő célország. Az ENSZ tavaly decemberben 6,5 milliárd dollárt kért az ellátásukra. Ez a legnagyobb segélyfelhívás, amellyel a világszervezet valaha előállt.

Szíria a vasárnapi incidenssel kapcsolatban „égbekiáltó agresszióról” beszélt. A damaszkuszi külügyminisztérium nemrég közleményben bírálta Ankarát, amiért török erők a felkelők oldalán beavatkoznak a polgárháborúba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.