Törökország bekérette az amerikai nagykövetet

A török külügyminisztérium kedden bekérette az Egyesült Államok ankarai nagykövetét az amerikai külügyi szóvivőnek a szíriai kurd szervezettel kapcsolatos megnyilatkozása miatt - közölte az Anadolu török állami hírügynökség.
Diplomáciai források szerint Ümit Yalcin, a török külügyminisztérium egyik államtitkára aggodalmát fejezte John Kirbynek, az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivőjének hétfői kijelentésével kapcsolatban, amely szerint az Egyesült Államok nem tekinti terrorszervezetnek a szíriai kurd Demokratikus Unió Pártját (PYD). A szóvivő hozzátette: a témában folytatódnak a megbeszélések Törökországgal.

Ankara terrorszervezetnek tekinti a PYD-t, mert kapcsolatban áll a Törökországban törvényen kívül helyezett Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK).

A két szövetséges ország közötti kapcsolat azután vált feszültté, hogy Brett McGurk amerikai nagykövet korábban ellátogatott a szíriai Kobaniba, ahol találkozott a PYD katonai szárnyával, amelynek az Egyesült Államok légicsapásokkal segített kiűzni a városból az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezetet.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az esetre reagálva a múlt vasárnap arra kérte az Egyesült Államokat, hogy válasszon: a törököket támogatja vagy a kurdokat.

A török kormány határozottan ellenzi a szíriai kurdok segítését, attól tartva, hogy a török-szíriai határ mentén kiterjesztik befolyásukat. Ankara korábban beavatkozással fenyegetőzött arra az esetre, ha a kurdok az Eufrátesz folyó nyugati partjára lépnének.

Noel Clay, az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője ugyanakkor ismételten megerősítette azt az amerikai álláspontot, miszerint Washington terrorista szervezetnek tekinti a PKK-t.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.