galéria megtekintése

Törlik Kubát a terrorista országok listájáról

3 komment

NOL

Havannában a Palacio de Convencionesben szerdán megkezdődtek a megbeszélések az amerikai és a kubai küldöttség között a utazási kérdésekről és a diplomáciai kapcsolatok helyreállításának előkészületeiről.

A szerdai tárgyaláson a migrációs kérdések voltak napirenden. Kubai részről a külügyminisztérium amerikai ügyek igazgatója, Josefina Vidal Ferreiro, amerikai részről pedig a washingtoni külügyminisztérium latin-amerikai ügyek helyettes államtitkára, Alex Lee vezette a tárgyalóküldöttségeket. A sajtót csak a nyitányra engedték be, majd zárt ajtók mögött üléseztek.

Vidal Ferreiro...
Alexandre Meneghini / Reuters

Holnap esedékes a diplomáciai kapcsolatok helyreállításának megvitatása, amelyre érkezik Roberta Jacobson, az USA külügyminisztériumának latin-amerikai államtitkára. Személyében 35 éve látogat a legmagasabb rangú amerikai kormányhivatalnok a szocialista szigetországba. Utoljára 1980-ban járt Peter Tarnoff személyében amerikai külügyi államtitkár Havannában, aki annak idején találkozott Fidel Castróval is. Más kérdés, hogy törvényhozók számos alkalommal viziteltek Kubában, most a hétvégén egy demokrata párti küldöttség, ám a rebesgetett találkozóra Raúl Castróval nem került sor, a feltételezések szerint azért, mert kubai ellenzékiekkel találkoztak az USA érdek-képviseleti irodájában.

 

A kubai központi pártlap, a Granma a tanácskozás megkezdése előtt ismertette a kubai álláspontot egy meg nem nevezett havannai külügyi illetékesre hivatkozva. Eszerint Kuba „komoly és konstruktív" párbeszédet remél „a kölcsönös tisztelet és egyenlőség alapján". A cikkből kiderül, hogy Havannát a migráció témája mellett különösen az amerikai embargó megszüntetése foglalkoztatja, illetve Kuba törlése a terrorista államok listájáról.

Washington jelezte már, hogy a terrorista országok feketelistájának a felülvizsgálata már folyamatban van, és törölhetik róla Kubát még a nagykövetségek újranyitása előtt. A két ország között a diplomáciai kapcsolatok 1961-ben szakadtak meg. Az 1962 óta érvényben lévő kereskedelmi és pénzügyi embargót, amelyet utóbb két ízben is még súlyosbítottak, azonban csak az amerikai törvényhozás szüntetheti meg. Obama most évértékelő beszédében fel is szólította a kongresszust – ahol republikánus többsége van –, hogy kezdjenek dolgozni az embargó megszüntetésén.

Saját hatáskörben néhány napja az amerikai elnök már lazított bizonyos szankciókon, így szabadabbá vált a látogatás a karibi szigetre, illetve a pénzköltés mértéke is. Sőt az amerikai turisták immár 100 dolláros értékig vihetnek haza kubai rumot és szivart is.

Ami a migráció kérdését illeti, Kuba azt kifogásolja, hogy változatlanul érvényben van az az amerikai törvény, amely kiváltságot biztosít a szárazföldre lépő illegális kubai menekülteknek a letelepedési kártya megszerzésére. Csak azokat toloncolják vissza, akiket a floridai parti őrség még a tengerben fog el. Havanna szerint az USA ezzel ösztönzi az életveszélyes tengeri útra a menekülteket. Az említett törvény ugyancsak a kongresszus hatáskörébe tartozik.

...és Lee szerdán a két küldöttség tárgyalásán
...és Lee szerdán a két küldöttség tárgyalásán
Alexandre Meneghini / Reuters

A kapcsolatok esetleges javulásának a hírére Kubában elterjedt, hogy megszűnhet a kiváltság. Jellemző, hogy tavaly decemberben az amerikai hatóságok adatai szerint 507 kubai érkezett illegális úton az Egyesült Államokba, kétszer annyian, mint egy évvel ezelőtt. Havanna azt is kifogásolja, hogy az USA ugyancsak befogadja azokat a kubai orvosokat, egészségügyi dolgozókat, akik harmadik országban teljesítenek kiküldetést, s a disszidálás mellett döntenek.

A Granma egyébként hangsúlyozza, hogy ez immár a migrációs megbeszélések nyolcadik fordulója azóta, hogy 1994-ben, majd 1995-ben a két fél megállapodást kötött az ügyben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.