Tömegeket akartak ölni a Mohamed-karikatúrák miatt

A Dániában most bűnösnek talált négy férfi 2010-ben órákkal az előtt került rendőrkézre, hogy merényletre indultak volna.

Bűnösnek találták hétfőn Dániában azt a négy muzulmán férfit, akit terrorizmus vádjával tartóztattak le még 2010-ben, mert merényletre készültek a Jyllands-Posten című lapban megjelent, szerte az iszlám világban nagy felhördülést keltő Mohamed-karikatúrák miatt. Munir Awad, Omar Abdallah Aboelazm, Sabhi Ben Mohamed Zalouti és Munir Ben Mohamed Dhahri fejenként 12 évnyi börtönt kapott.

Az egyébként Svédországban élő négy férfi mindössze órákkal az előtt került rendőrkézre, hogy merényletre indultak volna Koppenhágában 2010. december 29-én, azon napon, amikor Frigyes dán koronaherceg megjelent a nyilvánosság előtt egy díjátadó ünnepségen. A gyanúsítottaknál gépfegyvert, revolvert és 108 töltényt találtak; a vád szerint a négy férfi annyi embert akart megölni, amennyit csak lehet.

Az ominózus 12 Mohamed-karikatúra megjelenése, 2005 óta a Jyllands-Posten, illetve Dánia kedvelt célpontja lett a terroristáknak. Az egyik rajz a prófétát fején meggyújtott bombával ábrázolja, turbán helyett a muzulmán hitvallás szövegével, ami szerte az iszlám világban kivágta a biztosítékot, kritikusai szerint ugyanis a karikatúrák azt sugallják, hogy a terrorizmusért maga a vallás, és nem az iszlám szélsőségesek felelnek.

Bár a Jyllands-Posten később bocsánatot kért a karikatúrák megjelenéséért, a kedélyeket ez vajmi kevéssé tudta csillapítani. Már csak azért sem, mert a bocsánatkérés nem akadályozta meg a Jyllands-Postent abban, hogy 2008-ban újra közölje a karikatúrákat, miután kiderült, hogy szélsőségesek a grafikus, Kurt Westergaard életére törnek. 2010-ben újévkor majdnem sikerült is megölni: Westergaard-ra a saját házában támadt rá fejszével egy szomáli férfi, a 76 éves grafikus életét pedig csak a rögtönzött pánikszoba mentette meg, vagyis hogy támadója elől elsáncolta magát a fürdőszobában.

Célkeresztbe került maga a Jyllands-Posten is – csak az önjelölt terrorista fakezűségén múlott, hogy a lap szerkesztősége nem repült a levegőbe –, a dán nagykövetséget pedig Pakisztánban, Szíriában és Líbiában is felgyújtották. Az iszlám világon végigsöprő tiltakozási hullámban több mint száz ember halt meg.

A nemzetközi botrányt csak mélyítette, hogy kiderült, 2003-ban a Jyllands-Posten egyik szerkesztője Jézus-karikatúrák közlését utasította vissza arra hivatkozva, hogy megjelenésük csak felhördülést keltene, és a lap olvasótáborának amúgy sem tetszene a dolog. A Jyllands-Postent emiatt sokan kettős mércével vádolták.

Megjelenésük óta a Mohamed-karikatúrákat 50 országban nyomtatták ki újra.

Jordániában is égtek a dán és amerikai zászlók a Mohamed-karikatúrák után
Jordanian Islamists burn Danish and U.S. flags during a protest against Prophet Muhammad's offensive cartoons, published in Danish and several other European newspapers, in Amman, Jordan February 7, 2006. REUTERS/Ali Jarekji
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.