Tőkésnek a Fideszt ajánlják

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nem akarja kockáztatni az erdélyi magyarság európai parlamenti (EP-) képviseletét, ezért a kialakult helyzetben nem indít saját jelöltlistát a májusi EP-választásokon, ugyanakkor felkéri a párt védnökét, Tőkés László EP-képviselőt, fogadja el a Fidesz felkérését, és induljon a Fidesz-listán újabb brüsszeli mandátumért - jelentett be vasárnap Toró T. Tibor, a párt elnöke.

Toró kifejtette: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elutasította az EMNP kezdeményezését, hogy az erdélyi magyar politikai szervezetek hozzanak létre választási koalíciót, és szombaton az RMDSZ nyilvánvalóvá tette, különutasként indul. Megjegyezte: a választási törvény nem szab meg a koalícióknak - a pártra érvényes - öt százaléknál magasabb küszöböt, de az RMDSZ számára a "pártérdek fontosabb volt", mint a közakarat, amelyet a mértékadó értelmiségiek együttműködésre szólító nyílt levele is jelzett.

A EMNP Országos Választmánya székelyudvarhelyi ülésén úgy értékelte, az RMDSZ az erdélyi magyarság brüsszeli képviseletét kockáztatja, amit ebben a helyzetben csak úgy lehet biztosítani, ha a Tőkés László a Fidesz jelöltjeként szerez mandátumot hét éve megkezdett brüsszeli munkája folytatására.

Az EMNP megerősítette, hogy védnökét, Tőkés Lászlót, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), illetve a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács elnökét tartja legalkalmasabbnak az erdélyi magyarok brüsszeli képviseletére. „Olyan döntést kellett hoznunk, hogy ne kockáztassuk az erdélyi magyarok képviseletét, másrészt lehetőséget biztosítsunk ennek a munkának a folytatására. Azt javasoljuk védnökünknek, fogadja el az Orbán Viktor vezette Fidesz-Magyar Polgári Szövetség felkérését és a Fidesz jelöltlistáján induljon a EP-választásokon, hogy biztosan legyen az erdélyi magyaroknak az EP-képviselete" - ismertette pártja választmányi határozatát Toró.

A 2009-es EP-választásokon az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által létrehozott Magyar Összefogás listája - a román választók alacsony részvétele közepette - a leadott voksok kilenc százalékát kapta meg. A választási hatóságoknál RMDSZ-jel alatt bejegyezett közös listát Tőkés László, az EMNT elnöke vezette, mellette az RMDSZ két politikusa, Winkler Gyula és Sógor Csaba szerzett még EP-mandátumot.

Romániának 32 helye lesz a május végén megválasztandó Európai Parlamentben. A romániai magyarság az ország lakosságának hat és fél százalékát teszi ki. A 2012-es parlamenti voksoláson az RMDSZ a képviselőházi voksok 5,13 százalékát, az EMNP a szavazatok 0,64 százalékát szerezte meg. A választási küszöb ötszázalékos volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.