Tőkés végérvényesen vesztett, elvették tőle a nagy román kitüntetést

Klaus Iohannis visszavonta Tőkés László európai parlamenti képviselőtől a Románia csillaga érdemrendet.
A román államfő csütörtökön, az elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón jelentette be döntését, pontosan egy héttel azután, hogy a legfelső bíróság helybenhagyta az érdemrend becsületbíróságának vonatkozó határozatát. Iohannis azzal indokolta döntését, hogy bár a kitüntetés egy érdem elismerése, a birtokosának el kell ismernie Romániát, tiszteletben kell tartania az ország alkotmányát és azokat az értékeket, amelyek az alapját képezik.

Tőkés Lászlót 2009-ben Traian Basescu volt román elnök tüntette ki a Románia csillaga érdemrenddel az 1989-es forradalomban játszott szerepéért. A Románia csillaga érdemrend becsületbírósága 2013. november 20-án döntött arról, hogy javasolja az államfőnek a Tőkés Lászlónak adományozott állami kitüntetés visszavonását. Az EP-képviselőt azzal vádolták, hogy megkérdőjelezte Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam jellegét, és ezzel alkotmányt sértett, amikor a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján arra kérte a mellette ülő Orbán Viktort, hogy Magyarország vállaljon védhatalmi szerepet Erdély érdekében, úgy, ahogy azt Ausztria tette Dél-Tirol esetében. Tőkés kitüntetésének a visszavonását nyolc szociáldemokrata politikus kérte, köztük Corina Cretu, az Európai Unió jelenlegi regionális fejlesztési biztosa.

A román legfelső bíróság múlt csütörtökön elutasította Tőkés László európai parlamenti képviselő keresetét, és érvényesnek nyilvánította a becsületbíróság határozatát. Kincses Előd, az EP-képviselő ügyvédje akkor a Népszabadságnak azt mondta, az államfő döntése jó eséllyel megóvható. Emlékeztetett, hogy néhány éve a Nagy-Románia Párt (PRM) időközben elhunyt elnöke, Corneliu Vadim Tudor visszaperelte a Traian Basescu által visszavont érdemrendjét. A bíróság akkor kimondta, hogy csak az vonhat vissza egy kitüntetést, aki adta.

Később Tőkés László az MTI-nek azt nyilatkozta: ha Iohannis megvonja tőle a kitüntetést, nem fog bíróságon harcolni a visszaszerzéséért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.