Több uniós pénz jut a menekültekre

Az Európai Parlament szerdán megszavazta, hogy plusz 100 millió eurót különítsenek el a menekültek Unión belüli ellátására és 2 millió eurót arra, hogy az Európai Rendőrségi Hivatalon (Europol) belül működő Európai Terrorelhárító Központ (ECTC) új munkatársakat vegyen fel.

"Üdvözlöm a javaslatot, mert ennek révén az EU költségvetéséből sürgős segítséget lehet nyújtani a menekültválság Unión belüli humanitárius következményeinek csillapítására. A Parlament gyorsan reagált, amikor elfogadta a költségvetés módosítását. Ez viszont megint csak egy stratégia nélküli, ad hoc intézkedés, és elítélem, hogy a javaslat nem rendes jogalkotási eljárásban került a Parlament elé" – mondta a szavazás után José Manuel Fernandes néppárti jelentéstevő.

Az év első költségvetési módosító javaslatáról a képviselők gyorsított eljárásban, egy hónap alatt döntöttek. A költségvetés módosítását 584 igen szavazattal, 64 ellenében, 33 tartózkodás mellett fogadta el a Parlament.

A menekültválságra fordítandó extra 100 millió euró az első része annak a 700 milliós sürgősségi humanitárius csomagnak, amelyet az Európai Bizottság még március elején javasolt. A pénzt többek között élelmiszerre, sürgős egészségügyi ellátásra, sátrakra, higiéniás eszközökre vagy oktatásra lehet fordítani.

Az idén januárban alapított és az uniós terrorizmus elleni küzdelem központjának szánt ECTC a közelmúltbeli terrortámadások nyomán még 2 millió eurót fordíthat majd új emberek felvételére – írta közleményében az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.