Több tucat holttestet találtak a kínai hajón

Hatvanötre nőtt a kínai Jangce folyón történt hajóbaleset halálos áldozatainak a száma, nincsenek újabb túlélők, miközben több mint 370 ember sorsa továbbra is ismeretlen – közölte csütörtökön a kínai média.
A központi televízió (CCTV) hírcsatornája szerint az éjszaka folyamán egy 55-ször 60 centiméteres rést vágtak az elsüllyedt hajó vízből kiálló részén, a hajófenéken, a búvármentők így jutottak a hajó belsejébe, s hoztak a felszínre újabb 39 holttestet. A beszámolókból arra következtetni, hogy egyelőre e módszert folytatva igyekeznek felmérni a helyzetet, miközben túlélők után kutatnak.

A helyszínen több mint 180 búvár áll készenlétben, és szerdán csaknem ugyanennyi csatlakozott hozzájuk. A területet felmérő békaemberek elmondása szerint a víz rendkívül zavaros, a sodrás erős, odalent a mélyben hideg és sötét van. Gyakorlatilag semmit nem látnak, csak tapogatni tudnak, ezért lassan haladnak.

Szerdán a hajót acélsodronnyal igyekeztek megfelelően rögzíteni, hogy a mostani állapotában tartva tudják a kutatást a hajótestben folytatni, a 76 méter hosszú, 11 méter széles hajó további süllyedését és sodródását lehetőség szerint megakadályozni.

Szakértők megjegyzik, hogy míg egy földrengés után a romok alatt 72 órát is ki lehet bírni, egy elsüllyedt hajón ez majdnem lehetetlen. A helyi média értesülései szerint a legközelebbi Csienli településre már nagy mennyiségű koporsót szállítottak.

A Kelet Csillaga nevű folyami kirándulóhajó fedélzetén több mint 450 emberrel hétfőn késő este borult fel a Jangce Hupej tartományi szakaszán. A balesetet feltehetően tornádó okozta, de a pontos okok megállapítása érdekében még folyik a nyomozás. Műholdas adatokra hivatkozó sajtóértesülések szerint a hajó körülbelül 10 perccel az elsüllyedése előtt a viharban hirtelen megfordult. Erre azonban hivatalos magyarázatot csak a hajó fekete doboza által rögzített adatok kiértékelése után fognak adni. A hajó kapitánya és fedélzeti főmérnöke továbbra is őrizetben van.

„Csak látni akarta Kínát”

A hongkongi South China Morning Post című lap úgy tudja, az utasok családtagjainak tucatjai tiltakoztak különbözőképpen a helyszínről érkező információ szűkössége miatt, körülbelül 80-an buszt béreltek, hogy Nankingból a hajóhoz utazzanak. Úgy tudni, a rendőrség megpróbálta útjukat állni, és végül a tartományi rendőrfőnök helyettese ígéretet tett arra, hogy biztosítanak számukra járműveket, de csak nappal utazhatnak, és újságírók nem mehetnek velük.

Chen Su Hua 78 éves férje is az áldozatok között van. „Nem akartam, hogy részt vegyen ezen a hajóúton. (...) Annyi helyre el akartunk még menni, és most ilyen szörnyű módon halt meg. De látni akarta Kínát” – idézi az özvegyet a CNN.

Az áldozatok Jangcéhez igyekvő rokonai a WhatsApp nevű mobilapplikáción keresztül szervezték meg az utat, az egyik nő elmondta, hogy ő 200 renminbit, vagyis közel 9000 forintnak megfelelő összeget fizetett, ezzel szállt be a busz bérlésébe.

Egy testvérpár az anyját vesztette el a hétfői katasztrófa során. A nő három barátjával utazott, látni szerették volna a Három-szurdokot, a Jangce folyam azon szakaszát, ahol a folyam a Szecsuáni-medencéből a hegyeket átvágva áttör a Kínai-alföldre. A fivérek nem reménykednek abban, hogy viszontlátják még édesanyjukat. „Csak a folyóhoz akarunk menni. Egyszerűen látni szeretném, hol történt a baleset. Ez talán egy kis megnyugvást nyújtana” – jegyezte meg az egyik fiú.

Hszi Csin-ping kínai elnök kormányzati munkacsoportot hozott létre a kutatás, a mentés és a kapcsolódó feladatok koordinálására, irányítására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.