Több tízezren tüntettek Mexikóban a melegházasság ellen

A hétvégén újra több tízezer ember vonult utcára Mexikóvárosban tiltakozásul az alkotmánymódosítási tervezet ellen, amelyel az ország összes államában lehetővá tenné az azonos nemű párok házasságát.

A tüntetés szervezői és a többnyire fehérben az utcákra özönlő résztvevők azt mondják, nem homoszexuálisok jogai ellen lépnek fel, de meg akarják védeni a családi értékeket és a házasság intézményét. A melegjogi aktivisták rivális demonstrációt tartottak, de összetűzésekre nem került sor – írja a BBC.

Fotó: Carlos Jasso / Reuters

A katolikus Mexikó néhány államában van jelenleg lehetősége összeházasodni az azonos neműeknek, de Enrique Peña Nieto májusban bejelentette, hogy az egész országban biztosítani akarják ezt a jogot, s ehhez módosítani fogják az alkotmányt. Tavaly a Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek minősítette, hogy egyes államokban tiltják a melegházasságot.

Mivel a kormányzó párt és Nieto népszerűsége a terv miatt tovább csökkent, az államfő újabban már nem szólal meg az ügyben.

A tüntetéseket szervező Nemzeti Front a Családért nevű szervezet azt mondja, ők nem mások szexuális beállítottsága ellen tiltakoznak, hanem a hagyományos házasságot és családot akarják megvédeni. Érvelésük szerint Mexikó egy ideológiai harc áldozatává vált, a kormány pedig antidemokratikus módon csak a kisebbségi vélemény alapján akar döntést hozni.

Fotó: Carlos Jasso / Reuters

A tüntetők azt akarják, hogy Nieto üljön le a képviselőikkel és a kérdésről kezdődjön társadalmi vita.

Latin Amerikában eddig négy országban, Argentínában, Brazíliában, Uruguayban és Kolumbiában legalizálták az azonos neműek házasságát.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.