Több tízezren tüntettek a G7-csúcs ellen

A vártnál jóval többen, csaknem 35 ezren vettek részt csütörtökön Münchenben a legfejlettebb iparú országokat összefogó G7 csoport vasárnap kezdődő csúcstalálkozója elleni tüntetésen

A BR bajor közszolgálati televízió beszámolója szerint a tüntetést környezetvédő, valamint baloldali és a globalizációval szemben kritikus német és nemzetközi civil szervezetek és német ellenzéki pártok széles koalíciója szervezte.

A transzparenseken, a skandált jelszavakban és beszédekben három fő követelés fogalmazódott meg: az Európai Unió és az Egyesült Államok, illetve Kanada közötti szabadkereskedelmi övezet kialakítását előirányzó szerződések megakadályozása, az éghajlatváltozás megfékezését szolgáló technológiák következetes alkalmazása és a szegénység felszámolása a méltányos kereskedelem elveinek érvényesítésével.

Tüntettek a csúcstalálkozó helyszínének közelében, az Alpokban fekvő Garmisch-Partenkirchenben is, ahol a G7-et elutasító csoportok több száz tagja sátortábort állított fel egy réten. Rendbontás ott sem történt. A csúcstalálkozó végéig a bajor fővárosban és Garmisch-Partenkirchenben még több mint egy tucat tüntetést tartanak.

A Hetek – a soros elnök Németország mellett az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia és Olaszország – állam-, illetve kormányfői a Münchentől 100 kilométerre fekvő Elmau kastélyszállóban (Schloss Elmau) tartanak kétnapos tanácskozást. Angela Merkel német kancellár és Barack Obama amerikai elnök a találkozó előtt, vasárnap kora délelőtt együtt meglátogatja a kastélyszállóhoz legközelebb fekvő települést, a Krün nevű alpesi falut, ahol a helyiekkel reggeliznek és beszélgetnek majd.

A G7-csúcs biztosítása a bajor rendőrség történetének legnagyobb szabású művelete, 17 ezer rendőrt mozgósítottak, a szomszédos ausztriai Tirolban pedig több mint 2 ezret. A találkozó helyszínén rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be. A kastélyszálló körül 3 méter magas szögesdrót kerítést állítottak fel, amelynek teljes hossza 7 kilométer. A helyszín tágabb környezetét egy második kerítéssel zárták el, annak teljes hossza 17 kilométer.

A találkozó miatt nemcsak az alpesi szállónál, hanem Bajorország déli részén szinte mindenütt korlátozásokkal kell számolni az utakon és az autópályákon, és a csúcs miatt Németország teljes területén visszaállították a határellenőrzést, egészen június 15-ig. A hatóságok mindenkit arra kérnek, hogy csak érvényes úti okmánnyal induljon az országba.

A Hetek vasárnap kora délutántól hétfő délutánig lesznek együtt, hat munkaülést tartanak. A német adófizetők szövetsége bajorországi tartományi szervezetének számításai szerint a csúcstalálkozóra 359 millió euró közpénzt fordítanak, ami azt jelenti, hogy a Hetek tanácskozása percenként 90 ezer euróba kerül az adófizetőknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.