Több tízezer észak-koreai szurkolt az amerikaiaknak

Idén először fordult elő, hogy külföldi amatőröket is hagytak rajthoz állni a phenjani maratonon.
Nincs még egy ehhez fogható – amit Jacob Young mond, nem túlzás. A Kanadából érkezett futó vasárnap arról a phenjani maratonról mesélt, amelynek a 27 éves történetében Észak-Korea most először engedélyezte, hogy külföldi amatőrök is rajthoz álljanak. Végül 27 országból 225 amatőr vágott neki a távnak. A maraton célszalagját elsőként az észak-koreai Pak Csol szakította át a rajt után 2 óra 12 perccel és 26 másodperccel, de észak-koreai győzelem született a nők között is. Kim Hje Gjong 2 óra 27 perccel és 4 másodperc alatt teljesítette a távot. Második az ikertestvére, Kim Hje Szong lett.
Észak-Koreához képest meglepően keveset kértek a futóktól
Észak-Koreához képest meglepően keveset kértek a futóktól
David Guttenfelder / MTI/AP

A 42 195 méter mellett Phenjanban félmaratonon és tíz kilométeren is lehetett futni, és bár Pak ideje nyolc perccel rosszabb, mint a londoni maratonon első Wilson Kipsang, nemzetközi szinten is jegyzett versenyről, az IAAF bronz minősítésű versenyéről van szó. Az időzítés nem volt véletlen. Észak-Korea mostanában ünnepli az államalapító diktátor, Kim Ir Szen születésének 102. évfordulóját. Ez április 15-én lesz. A maratont idén a megemlékező ünnepségsorozat részeként tartották meg.

A külföldiek meglepően kevés követeléssel megúszták ahhoz képest, hogy Észak-Koreáról van szó. A két említésre méltó közül az egyik az volt, hogy a távját mindenki négy órán belül teljesítse, mert a phenjani utcákat nem akarják ennél több időn át lezárva tartani a forgalom elől. A másik, hogy a futásra senki ne vigyen magával nemzeti zászlót. Helyszíni jelentések szerint az útvonal mentén több tízezer észak-koreai ünnepelte a futókat – nem mellesleg azokat az amerikaiakat is, akiket Kim Dzsong Un rezsimje Dél-Korea után az első számú közellenségnek tart.

Ami a nyilvánvalóan turistacsalogatónak szánt nyitást illeti, az észak-koreai számítások beváltak, a külföldi amatőrök többsége legalábbis azt mondta, hogy helyszín jelentette egzotikum miatt érkezett. Amíg egyébként az ország többi része hermetikusan el van zárva a külföldiek elől, Phenjan aránylag hozzáférhetőnek számít a maga széles sugárútjaival, a bevásárlóközpontjaival és egymást érő emlékműveivel – írja az amerikai AP hírügynökség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.