Több százezren követeltek jobb béreket Nagy-Britanniában

Több mint ezer brit iskola zárta be kapuit csütörtökön miután a közalkalmazottak szakszervezetei Nagy-Britannia-szerte egynapos sztrájkot hirdettek.
Bár a kormány szerint a többség dolgozott, számos fennakadást jelentettek a szigetországból, ahol a munkabeszüntetés napján több százezren, többek között pedagógusok, tűzoltók és közhivatalnokok vonultak az utcákra a nagyvárosokban, hogy ily módon tüntessenek az alacsonynak tartott bérek ellen.

BBC helyszíni tudósítója szerint az eső ellenére elszánt tömegben gyakran hangzott fel a „fair fizetést" felkiáltás.

„Azt akarják, hogy többet dolgozzunk, egyre több nyugdíjjárulékot fizessünk, de végül kevesebbet kapunk... próbáltunk tárgyalni a kormánnyal, de nem hallgatnak ránk, így nem maradt más választásunk, mint a sztrájk" – nyilatkozta egy tűzoltó a the Guardiannek.

A tüntetők többsége azt állította, hogy a válságot követő gazdasági felélénkülésből semmit nem tapasztaltak, fizetésüket 2010-ben befagyasztották, így mintegy négyezer fonttal (kb. másfél millió forint) kevesebb pénzük van, mint négy éve.

A brit televíziónak nyilatkozó szakszervezeti vezetők szerint „ami elég az elég". David Cameron kormánya elítélte a komoly fennakadásokkal járó munkabeszüntetést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.