Több százan kerültek kórházba a szmog miatt

Majdnem négyszázan kerültek kórházba az év végén Teheránban az iráni várost sújtó szmog miatt.
Az IRNA iráni állami hírügynökség arról számolt be kedden, hogy légúti panaszokkal és szívproblémákkal kezelnek a teheráni kórházakban mintegy 390 embert, további 1434, hasonló tünetekkel küzdő pácienst pedig járóbeteg-ellátásban részesítettek.

Télen különösen erős a légszennyezettség Iránban, s a fővárosra gyakran rákkeltő gázokat tartalmazó ködfelhő telepszik. Az iráni lakosság panaszai miatt a hatóságok bejelentették, hogy szerdán zárva tartanak az iskolák és korlátozzák a járművek forgalmát Teheránban. Emellett azt tanácsolták a betegeknek és az időseknek, hogy maradjanak otthon.

Az iszlám köztársaság fővárosa az egyik legszennyezettebb város a világon: a 12 milliós metropolisz területén több mint négymillió autó kipufogógázai mérgezik a levegőt. A légszennyezettséget fokozza, hogy a város 1100-1700 méteres tengerszint feletti magasságban, hegyekkel körülvett völgyben fekszik, ahol könnyedén megül a füstköd. Emellett az iráni járművek különösen sok üzemanyagot fogyasztanak, és az autósok gyakran rossz minőségű benzint használnak.

Az iráni egészségügyi minisztérium adatai szerint 2012-ben a légszennyezettség 4500 ember halálát okozta Teheránban, míg vidéken mintegy 80 ezren haltak meg emiatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.