Több száz kiskorút erőszakoltak meg pedofil papok Ausztráliában

A hatvanas évektől a nyolcvanas évekig csak Melbourne egyházmegyében több mint 800 kiskorút erőszakolt meg mintegy háromszáz pap. Az áldozatok közül 47-en öngyilkosak lettek. Akik túlélték most levelet írtak Ferenc pápának.

Ferenc pápa segítségét kérték az ausztráliai papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozatai, akik George Pell bíboros, Sydney érsekének meghallgatására érkeztek Rómába. A bíboros videókonferencián válaszol az ausztrál kormány pedofíliaellenes bizottságának kérdéseire.

A Ferenc pápának kézzel írt, egy oldalas levelet Paul Levely, a több mint ötven kiskorú megerőszakolásáért elítélt ausztrál katolikus pap Gerald Ridsdale egyik volt áldozata fogalmazta meg. Levely elmondta, a levél célja nem a "számonkérés" volt: „Azt akarjuk csak, hogy az egyház segítsen támogatni és megmenteni azt a rengeteg áldozatot, aki eddig nem szólalt meg, de akinek segítségre van szüksége (...) az egyházfő és az egyház segítségét kérjük, hogy ez ne forduljon többé elő, meg akarjuk védeni a gyermekeinket attól, amit mi szenvedtünk el" - nyilatkozta Levely. Hozzátette, hogy szeretnének Ferenc pápával találkozni, mielőtt visszautaznak Ausztráliába.             

A ma már felnőtt férfi és további tizenhárom egykori áldozat azért utazott Rómába, hogy részt vegyen George Pell bíboros meghallgatásán.  A bíboros vasárnaptól, magyar idő szerint minden este tíz órától, egy római szállodából létesített videókonferencián, tanúként válaszol az ausztrál kormány által 2013-ban felállított pedofíliaellenes bizottság kérdéseire, amelyek a szigetországban papok által a hatvanas évektől a nyolcvanas évekig elkövetett több száz szexuális visszaélést érintik.

Az áldozatok ugyanabban a római szállodában, de egy másik teremből hallgatják Pellnek a bizottságot vezető bíró kérdéseire adott válaszait. Elmondásuk szerint „nem lehet hinni” George Pell kijelentéseinek, miszerint nem tudott a paptársai által elkövetett visszaélésekről. A bíboros ugyanakkor elismerte, hogy a katolikus egyház a hívőknek „hatalmas csalódást” okozott a papok által elkövetett szexuális visszaélések kezelésében.         

A 74 éves bíborost az ausztráliai Ballarat és Melbourne egyházmegyéjében történt pedofilügyekről kérdezik. A Ballaratban született Pell 1971-től szolgált papként a százezer lakosú ausztrál városban, később Melbourne, majd Sydney érseke lett. Ferenc pápa 2014 februárjában nevezte ki a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkárság prefektusának.

Csak Ballaratban az utóbbi évtizedekben az egykori áldozatok több mint nyolcszáz feljelentést tettek mintegy háromszáz pappal szemben. A városban szolgáló egyik katolikus rend eddig 37 millió dolláros kártérítést fizetett. 47 áldozat felnőttként öngyilkosságot követett el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.