Kezdenek gyilkosságot emlegetni a török bányaszerencsétlenség után

Hatósági közlések szerint egy transzformátor robbant fel. Eddig több mint kétszáz halott van, és bár háromszázhatvan bányászt már kimentettek, két-háromszázan még mindig a föld alatt várnak a mentőkre. Hatalmas politikai vihar közeleg. A kormánypártot a múlt hónapban még látványosan nem érdekelte a bányák biztonsága.

Az első jelentésekben szereplő húszról szerda reggelre a tízszeresére, 201-re nőtt a törökországi Somában tegnap bekövetkezett bányaszerencsétlenség áldozatainak a száma. Hatósági jelentések szerint bár 360 bányászt már sikerült kimenteni, 200-300-an még mindig a föld alatt vannak, és félő, hogy az áldozatok száma tovább emelkedik még.

 REUTERS/Emre Tazegul

A nyugat-törökországi nagyvárostól, Izmirtől 120 kilométerre északkeletre fekvő szénbányában egy transzformátor robbant fel két kilométer mélyen, amelyet aztán áramkimaradás követett. A liftek sem működtek. Taner Yildiz török energiaügyi miniszter a 201 halottról szóló bejelentésében elmondta, hogy a bányászokat egy 420 fős mentőalakulat hozza a felszínre. Az NTV televízió úgy tudja, hogy a bányászok többsége 420 méter mélyen rekedt a föld alatt. Folyamatosan hozzák őket felszínre a bányánál összecsődült hatalmas tömeg – a kétségbeesett hozzátartozók és az érdeklődők – szeme előtt. Volt bányász, aki sírva nyugtázta a túlélést, mások mosolyogva bukkantak fel. Egyiküktől a felfelé fordított hüvelykujjával még egy elgyötört OK jelzésre is futotta a tömeg felé.

Az áldozatok többsége szén-dioxid- és szén-monoxid-mérgezésbe halt bele. Körülbelül 780-790 ember volt a bányában a transzformátor robbanásakor. A halottaknak rögtönzött ravatalozókat állítottak fel. A gyászolóknak a nemzetközi segélyszervezet, a Vörös Félhold 20 pszichológusa segít feldolgozni a sokkot.

A bányába most egyébként levegőt pumpálnak, annak ellenére, hogy még ég a tűz, és lángra kaphatott a szén is. Vedat Ünal, a török országos bányászszakszervezet vezetője szerint bár odalent mindenkinek van oxigénmaszkja, kérdés, hogy ezek meddig tartanak ki. A mentők kezdenek kifutni az időből Yildiz szerint is, aki korábban még úgy nyilatkozott, reggelre mindenkit felhoznak. 

Osman Orsal / Reuters

A magánkézben, a Soma Komur Isletmeleri nevű cég tulajdonában lévő bánya mindössze tíz hónapja nyílt meg. Az átadó ünnepségen Yildiz volt a díszvendég. A szerencsétlenség miatt Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök háromnapos gyászt hirdetett, lemondta az Albániába teendő hivatalos látogatását, és a helyszínre utazik.

Törökországban a bányaszerencsétlenség nem számít ritka jelenségnek a hanyag biztonsági feltételek miatt, a szakszervezetek pedig arról beszélnek, hogy az egyre több privatizáció és a rengeteg alvállalkozó feltűnése várhatóan csak növelni fogja a mostanihoz hasonló katasztrófák számát. Törökország eddigi legnagyobb bányaszerencsétlensége egy 1992-es gázrobbanás volt a fekete-tengeri Zonguldak mellett. Akkor 263 bányász vesztette életét.

Egy kimentett bányász. Oxigénmaszk van odalent, de kérdés, hogy még mennyi időre elég
Egy kimentett bányász. Oxigénmaszk van odalent, de kérdés, hogy még mennyi időre elég
Emre Tazegul / Reuters

A mostani szerencsétlenség miatt sokan már az Erdogan-féle kormánypártra, az Igazság és Fejlődésre hárítják a felelősséget, az AKP ugyanis a múlt hónapban söpörte le az asztalról az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) egyik javaslatát a bányák biztonsági fejlesztéséről. Az interneten most futótűzként terjednek képek és videók Özgür Özelnek, a CHGP egyik politikusának a parlamenti felszólalásáról. A felvételek tanúsága szerint miközben ő az ürességtől kongó padsorok előtt, bányászsisakot lengetve szólalt fel az érintettek védelmében, az AKP két politikusa az elhangzottakra ügyet sem vetve beszélgetett egymással. Szerda reggelre egyébként kiderült az is, hogy a bánya tulajdonosának, Ali Gurkannak a felesége az AKP egyik regionális képviselője.

Mindemiatt a törökök már tüntetnek. Az isztambuli metróban néhányan halottat játszva állnak ki a bányászok mellett, a Twitteren pedig elkezdett nagyon népszerű lenni #kazadegilcinayet (gyilkosság, nem baleset) hashtag. Gurkan cégének az isztambuli irodájára most rohamrendőrök vigyáznak, miután több tucat tiltakozó „Gyilkosok!” kiáltással jelent meg az épületnél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.