Több mint kétszázan vesztek a Földközi-tengerbe

A hétfőn történt dél-olaszországi hajószerencsétlenségben több mint kétszáz illegális bevándorló veszítette életét - számoltak be az olasz hatóságoknak a túlélők. Eddig 29 holttestet találtak meg, mindegyikük kihűlt a tengeren.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) megerősítette, hogy a bevándorlók Líbiából indultak Olaszországba négy hajóval.

Menekültek Lampedusánál tavaly
Marina Militare / Reuters

Az egyik hajó vészjelzést adott le az olasz parti őrségnek, amely Lampedusa szigetétől 110 mérföldre találta meg az illegális bevándorlók csoportját. 110 túlélőt Lampedusa szigetére szállítottak, beszámolójuk szerint napok óta hányódtak a tengeren étlen-szomjan. Az egyik hajóra 107-en szálltak fel Líbiában, de az utat csak ketten éltek túl, egy másik hajón pedig 109-en zsúfolódtak össze, közülük heten érték el Olaszország partjait - írja a CNN.

 A UNHCR szerint a hullámok sodorták el a hajókat a bennük utazó bevándorlókkal. Az áldozatok számát több mint kétszázra becsülik.

Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter elégtelennek nevezte az Afrika és Olaszország közötti illegális bevándorlást ellenőrző Triton missziót. A Frontex európai ügynökség missziója januártól vette át a korábbi Mare Nostrum (Mi Tengerünk) olasz katonai-humanitárius misszió feladatait. Carlotta Sami, a UNHCR dél-európai szóvivője korábban kijelentette, hogy a Tritonnak sem az emberei, sem az eszközei nem elegendőek a Földközi-tenger nyugati medencéjében zajló tömeges migráció ellenőrzésére.

Évente több ezren kísérlik meg elérni Európát, főként Afrikából, ám az elsősorban eritreai, szíriai és fekete-afrikai menekültekkel telezsúfolt lélekvesztők gyakran már a líbiai partok közelében hajótörést szenvednek. A Nemzetközi Migrációs Szervezet jelentése szerint tavaly több mint 2900 illegális bevándorló vesztette életét a habok között.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.