Ezrek halnak éhen a menekülttáborban

Több mint 1200-an haltak meg éhezés és betegségek miatt tavaly egy északkelet-nigériai segélytáborban, ahová a Boko Haram helyi terrorszervezet elől menekültek az emberek.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezet beszámolója szerint "katasztrofális humanitárius vészhelyzetről rántják le most a leplet". A Borno szövetségi állambeli Bama városban található létesítményben 24 ezer ember, köztük 15 ezer gyerek élt. 

Nigéria elnökét üdvözlő menekültek: nem vesztették el a reményt
Nigéria elnökét üdvözlő menekültek: nem vesztették el a reményt
Luc Gnago / Reuters

A szervezet közölte, hogy az orvosi vizsgálaton eddig átesett 800 gyereknek nagyjából ötöde súlyosan alultáplált.

"Azt mondták nekünk, hogy az ott lakó emberek, köztük a gyerekek is éhen haltak" – idézi a The Guardian Ghada Hatimot, az MSF nigériai misszióvezetőjét, aki elmondta, a tábor lakói szerint volt olyan nap, hogy több mint 30-an haltak meg az éhség és a betegségek következtében.

Az MSF múlt hónapban járt a Boko Haram nevű szélsőséges iszlamista szervezet által korábban ellenőrzés alatt tartott Bamában.

Menekülttábort őrző katonák a Boko Haram támadása után
Menekülttábort őrző katonák a Boko Haram támadása után
Luc Gnago / Reuters

A tábor közelében az MSF munkatársai 1233 sírt – köztük 480 gyermekét – találtak, úgy vélik, mindet az elmúlt egy évben áshatták.

A terrorszervezet miatt eddig több mint 2 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát, és több mint tizenötezren vesztették életüket. Rengetegen estek a Boko Haram foglyaivá, a terroristák próbálják iszlám hitre téríteni a rabokat. A gyerekeket harcra kényszerítik, előszeretettel használják őket öngyilkos merénylőként. A lányokra a poklok pokla vár: férjhez adják őket, nap mint nap erőszakot kell elszenvedniük, s még ha sikerül is megszökniük, az átélt borzalmak után legtöbb esetben a családjuk nem fogadja vissza őket. Szeretteik tartanak tőlük, gyanakvóak, rettegnek, hogy a nigériai szélsőséges iszlamista szervezetnek sikerült radikalizálnia őket.

Nigériai katona őrségben: van mitől tartaniuk
Nigériai katona őrségben: van mitől tartaniuk
Luc Gnago / Reuters

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.