galéria megtekintése

Több ezer ukrán katona halhatott meg Debalcevénél

11 komment

MTI

Olekszandr Zaharcsenko donyecki szakadár vezető szerint 3-3,5 ezerre tehető a Debalceve környéki harcokban elesett ukrán katonák száma.

Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője erről a Rosszija 24 orosz állami televíziónak beszélt kórházi ágyán csütörtökön. A vezetőt a debalcevei ostrom során, a kitörésre készülő ukrán haderő elleni műveletben lőtték meg, valószínűleg egy mesterlövész golyója találta el a jobb lábán.

Visszatérés Debalcevéből. A harcok folynak tovább
Visszatérés Debalcevéből. A harcok folynak tovább
Gleb Garanich / Reuters

„Elkerülhették volna a súlyos veszteségeket, ha tárgyalnak velünk, több ízben ajánlatot tettünk arra, hogy az ukrán erők a fegyverük letételével, harc nélkül elhagyhatják a debalcevei katlant" - mondta, s hozzátette, az ukrán hatóságok "sajnos nem hallgattak a józan észre", elutasították az ajánlatokat.

 

Azt mondta, becslése szerint 3-3,5 ezer katona halt meg ukrán oldalon. Azt is elmondta, napokon belül megkezdik a holttestek átadását az ukrán félnek. Mint mondta, sok helyet nem ismernek, ahová ukrán katonákat temethettek, de ezekre idővel majd fény derül.

Kijev sokkal kevesebb áldozatról tud. Az ukrán vezérkari főnökség szerdai közlése szerint Debalcevénél az elmúlt napokban az előzetes adatok szerint összesen 22 katona esett el - közülük hatan a szerdai kivonulás közben, amikor tűz alá vették őket a szakadár erők -, és több mint 150-en sebesültek meg.

A Rosszija 24 televízió a donyecki népköztársaság vezetésére hivatkozva arról is beszámolt, hogy csütörtökön a szembenálló felek a frontvonal egészén betartották a tűzszünetet, bár a donyecki repülőtér környékéről és a város egyik negyedéből tüzérségi tűz hallatszott.

A szakadárok nem ellenzik a békefenntartók bevonását

A Euronews hírtelevízió arról számolt be, hogy a donyecki szakadárok nem ellenzik az ENSZ-békefenntartók telepítését Kelet-Ukrajnába. Eduard Baszurin, a Donyecki Népköztársaság védelmi miniszterhelyettese egy tájékoztatón, amelyen ukrán hadifoglyokat mutattak be a sajtónak, azt mondta: ők már a fegyveres viszály kirobbanásakor javaslatot tettek Oroszországnak és az ENSZ Biztonsági Tanácsának békefenntartók küldésére, de akkor nemleges választ kaptak. "Ha békefenntartókat akarnak küldeni, mi nem ellenezzük, küldjenek" - jegyezte meg.

Az ENSZ-békefenntartóknak a harcok sújtotta Donyec-medencébe történő behívását Petro Porosenko ukrán elnök javasolta az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szerda esti ülésén. Oroszország csütörtökön viszont jelezte, hogy ellenzi a békefenntartók bevonását a délkelet-ukrajnai rendezésbe.

Moszkva humanitárius segélykonvojt indít Debalcevébe is

Órákon belül újabb orosz humanitárius segélykonvoj indul a kelet-ukrajnai konfliktus övezetében lévő városokba, köztük a szakadár erők által frissen elfoglalt Debalcevébe – közölte csütörtökön Vlagyimir Pucskov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztere.

Az újabb, immár a 15. orosz segélyszállítmányban élelmiszerek lesznek – elsősorban a gyakorlatilag éhező idős emberek és gyermekek részére –, valamint gyógyszerek – közölte az orosz kormány ülése után Pucskov az Interfax hírügynökség jelentése szerint. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma tisztálkodószereket tartalmazó szállítmányt is összeállít a Donyec-medence lakosai számára, tekintettel a térségben kialakult súlyos egészségügyi és járványügyi helyzetre – tette hozzá.

Az előző segélykonvoj február 15-én tért vissza a Donyec-medencéből. Akkor 900-900 tonnányi, 75 százalékban élelmiszert tartalmazó rakományt vittek az orosz kamionok Donyeck és Luhanszk megyébe. Az élelmiszerek mellett gyógyszereket, építőanyagokat is szállított a konvoj a megrongálódott épületek helyreállításához, valamint a lakosság ellátásához szükséges felszereléseket, továbbá tankönyveket és más tanfelszereléseket a donyecki egyetemistáknak – írta a Vesztyi.ru orosz hírportál.

Porosenko: a Debalcevénél történtek sértik a minszki egyezményt

Petro Porosenko szerint nem kellene azt a látszatot kelteni, mintha a Debalceve városánál történtek megfelelnének a kelet-ukrajnai rendezéssel kapcsolatban múlt héten kötött minszki megállapodásnak. Az ukrán elnök – sajtószolgálatának közlése szerint – ezt csütörtökön jelentette ki, az úgynevezett "normandiai formátumban" tartott telefonos megbeszélésen, amelyet Angela Merkel német kancellárral, valamint Francois Hollande francia és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott.

Porosenko Arszenyij Jacenyuk miniszterelnökkel és Vitalij Klicsko kijevi főpolgármesterrel az afganisztáni szovjet háború ukrán áldozataira emlékező fővárosi díszszemlén
Porosenko Arszenyij Jacenyuk miniszterelnökkel és Vitalij Klicsko kijevi főpolgármesterrel az afganisztáni szovjet háború ukrán áldozataira emlékező fővárosi díszszemlén
Andrew Kravchenko / Reuters

Porosenko szóba hozta az ENSZ-békefenntartók ügyét is: Kijev azt szeretné, ha ellenőriznék a frontvonalat és az ukrán–orosz államhatárnak a szakadárok által felügyelt szakaszát. Az ukrán elnök közölte, ragaszkodnak ahhoz, hogy a "normandiai négyek" külügyminisztereinek e hétre tervezett megbeszélésén ennek a lehetőségét is megvitassák.

Az ukrán elnök később – Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitika és bővítési tárgyalások ügyében illetékes EU-biztossal közösen Kijevben tartott sajtótájékoztatóján – leszögezte, hogy "Oroszország, mint agresszor állam" nem vehet részt békefenntartó műveletben Ukrajnában. "Nem egyezünk bele olyan összetételű békefenntartó misszió Ukrajnába küldésébe, amely legalizálna egy több ezer fős orosz katonai kontingenst az országunk területén" - hangsúlyozta Porosenko. "Efféle békefenntartók nálunk már bőségesen vannak" – jegyezte meg, utalva a kijevi és nyugati bizonyítékok alapján szakadár oldalon harcoló orosz katonai alakulatokra.

Volt szabad kijárat

A szeparatista erők a múlt heti minszki megállapodás alapján február 15-én életbe léptetett tűzszünetig nem tudták elfoglalni a Donyeck és Luhanszk között – az Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok területébe beékelődve, de ukrán ellenőrzés alatt lévő – Debalceve városát, ezért tovább lőtték azt nehéztüzérséggel, majd kedden benyomultak a városba, ahonnan szerdán a súlyos utcai harcok miatt az ukrán hadvezetés kivonta a kormányerők katonáit.

Kijev a város átengedéséről hozott döntést azzal magyarázta, hogy elsősorban a katonák testi épségét és életben maradását tartották szem előtt. Az ukrán vezetés szerint Debalcevénél nem voltak körbezárva az ukrán katonák, mindvégig megvolt számukra egy szabad kijárat. Porosenko előző nap kijelentette: erre bizonyíték az is, hogy ki tudták vonni a katonákat fegyverzetükkel és járműveikkel együtt, nem kellett a szakadárokkal egyezkedniük a szabad elvonulás biztosításáról. Debalceve és környéke tehát Kijev álláspontja szerint nem volt része a szakadár területnek, mint ahogy azt a szeparatisták, és a Kreml állítja, ezért annak lövetésével, megostromlásával a szakadárok megsértették a tűzszünetet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.