galéria megtekintése

Több a menekült, mint ahányan a faluban laknak

Magyarkanizsán, a magyar–szerb határ menti községben május óta okoz komolyabb problémákat az egyre növekvő menekültáradat. Két éve még nagy port kavart a hír a médiában, hogy egy éjjel hatvan határsértőt fogtak a szerb és a magyar határőrök, ám ma ez a szám már nevetségesen alacsonynak tűnik.

Magyarkanizsára ugyanis jelenleg naponta körülbelül 1500 menekült érkezik, és már nem titokban, a környező falvak gyümölcsöseiben és búzamezőiben meghúzódva közelítik meg a települést, hanem egyenesen a szerb fővárosból, Belgrádból érkező külön buszjáratok és taxik szállítják őket a Tisza-parti településre. Innen aztán a zöldhatár tövében fekvő Horgos és Martonos irányába zarándokolnak. A martonosi helyi közösség elnöke meg is jegyezte, naponta több menekült halad át a falun, mint ahány lakosa van.

Menekültek a parkban...
A szerző felvétele

Magyarkanizsa központjában és a buszállomás környékén mindennapos látvánnyá vált a felvert sátrak sora, a padokon és a fák ágain száradó ruhanemű és lábbeli. A város vezetősége tiltakozik az ellen, hogy menekülttábort létesítsenek a város területén, a menekültek jelenléte azonban folyamatos kiadást jelent, a közterek takarítását végző közvállalat fizikailag sem győzi a mindennapos szemétszedést és fertőtlenítést. A lakosság véleménye is egyre inkább megoszlik a menekültekkel kapcsolatban.

 

Vannak, akik azt kifogásolják, hogy nem nyújtanak kellő segítséget a menekülteknek, míg mások szigorúbb fellépést várnának el. Ami közös, hogy

mindkét álláspont az önkormányzatot és a rendőrséget okolja, az önkormányzat pedig teljes egészében az állami szervekre hárítja a felelősséget,

nem is ok nélkül. Ugyanis a város eddig csupán ivóvizet, élelmiszert és tisztálkodási szereket tartalmazó több tonnás szállítmányt kapott a vajdasági kormánytól, a beígért anyagi segítség azonban sem a tartományi, sem az állami szintekről nem érkezett eddig.

Egy héttel ezelőtt a magyarkanizsai rendőrség udvarában üzembe helyezték azt a négy egymáshoz kapcsolódó, zuhanyzóval, mosdóval, toalettel és ágyakkal felszerelt lakókonténert, amelyekben a határon elfogott, és Szerbiába visszatoloncolt illegális határátlépőket helyezik el. Ezenkívül a városban a megszűnt alapfokú bíróság épületében pedig orvosi ellátást biztosítanak a számukra. Akkor Alekszandar Vulin foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter az újságíróknak azt mondta, Szerbia biztosítja az alapvető humanitárius feltételeket ezeknek az embereknek, ivóvizet, élelmiszert és gyógyszereket is.

A közterek problémáját néhány konténer azonban nem oldja meg,

ezért már folynak az egyeztetések, hogy a város egyik részén megfelelő infrastruktúra kihelyezésével elkülönítsék a menekülteket, s ezáltal tehermentesítsék a parkokat.

Mindeközben a taxisok és magánszemélyek egyaránt kihasználják az alkalmat, és a menekültek fuvarozásával naponta akár több ezer eurót zsebelnek be. A híresztelések szerint személyenként 50 eurót kell fizetni az úti kalauzoknak, akik a magyar határig viszik vagy vezetik a menekülteket.

...és a buszmegállóban
...és a buszmegállóban
A szerző felvétele

Korábban szinte egyáltalán nem is érkezett jelentés arról, hogy a menekültek jelenléte incidenst okozott volna, ám

az elmúlt néhány hétben rablás, késelés, sőt, gyilkosság is történt. Magyarkanizsán eddig egy olyan esetről lehetett hallani, ahol a menekültek késsel megsebesítettek három helybelit, mert azok ki akarták rabolni őket.

A gyilkosság pedig a Magyarkanizsától alig 25 kilométerre fekvő Királyhalmán történt, ahol egy afgán férfi leszúrta egyik társát. A falvakban nem ritka, hogy a menekültek útközben megrongálják a gyümölcsösöket, ágakat törnek le, vagy egyszerűen az áthaladó több száz ember megeszi a termést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.