Tízezren mentek a genetikai nacionalisták ellen

A svéd neonácik Stockholmban tartottak kampánygyűlést két héttel a parlamenti választások előtt. Hétszer annyi ellentüntető fogadta őket.

A kivezényelt rohamrendőrök és az ellentüntetők közötti összetűzésekbe torkollott szombaton a svéd neonáci párt, a Svédek Pártja (SVP) stockholmi kampánygyűlése. A neonácik mintegy százötvenen vonultak végig a svéd fővároson, a hétszer ekkorra, mintegy tízezer főnyi ellendemonstráció tömegének egy része viszont rájuk akart támadni. Őket – írja az AP hírügynökség – többek között kutyás és lovas rendőrök fékezték meg. Két embert letartóztattak.

A stockholmi Kungstradgarden tér szombaton
A stockholmi Kungstradgarden szombaton
Fredrik Persson / Reuters

Lars Bystrom rendőrségi szóvivő szerint az egyelőre nem világos, hogy az összetűzéseknek hány sérültje van az ellentüntetők oldalán, de három rohamrendőrt megsebesítettek azok a petárdák, üvegek és kövek, amelyekkel az ellentüntetők eltalálták őket.

„A ma rendőrsége a holnap Hitlerét támogatja” – hirdette több transzparens is az ellentüntetők között.

Az SVP egyébként a két hét múlva tartandó svédországi parlamenti választásokra hangolt a kampánygyűlésekkel. Bár a párt több név- és imázsváltáson is átesett – a retorikájából néhány éve eltűnt a bornírt antiszemitizmus – politikusai máig „genetikai alapon nyugvó nacionalistáknak" vallják magukat. Egyik céljuk, hogy Svédországban csak fehér kaphasson állampolgárságot.

Az SVP-nek parlamenti politikusa nincs, de egy önkormányzati igen, akit 2010-ben 102 szavazattal, a voksok 2,8 százalékával választottak be a Göteborgtól északra fekvő Grästorp képviselő-testületébe. Ez négy éve nagy megdöbbenést keltett, nemzetiszocialista politikus ugyanis ilyen sikert a második világháború óta nem ért el Svédországban.

A neonácik augusztus 23-án felvonultak Malmöben is, ahol 1500 ellentüntető fogadta őket. Stefan Jacobsson pártelnököt hangos pfújolással – „Nem akarunk nácikat az utcákra! – üdvözölték, és az ő beszéde után az ellentüntetők itt is rátámadtak a kivezényelt rohamrendőrökre, akiknek az oszlatási akciójában tíz ember sérültek meg. Volt ellentüntető, akire lóháton tapostak rá, és olyan is, akit elgázolt egy rendőrségi kisbusz.

A brutálisra sikerült malmöi oszlatási akció keményen kivágta a biztosítékot az ellentüntetők között, akik a rendőrségi akcióra válaszoltak „A ma rendőrsége a holnap Hitlerét támogatja” transzparensekkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.