Tízezrek búcsúztatták az orosz sokkterápia atyját

Több mint tízezer ember, köztük számos magas rangú politikus búcsúzott el a hét végén személyesen Jegor Gajdartól, a Borisz Jelcin elnöksége alatt bevezetett gazdasági reformok atyjától, akit nagyon sokan felelősnek tartanak a „rettenetes kilencvenes évekért”.

A mínusz 10 Celsius-fokos hidegben több mint egykilométeres sorban állva várták a középkorú és idősebb emberek, hogy orosz szokás szerint a nyitott koporsónál elbúcsúzhassanak az elhunyttól a moszkvai Központi Klinikai Kórház kegyeleti termében, s annyi virágot hoztak, hogy gyakran el kellett vinni, mert nem fért el. Oroszországban szokatlan módon sok ismert politikus, filmsztár is beállt a sorba, noha volt VIP- (különösen fontos személyek számára fenntartott) bejárat is, ahol soron kívül be lehetett jutni.

A Komszomolszkaja Pravda című lap beszámolója szerint nem csupán a régi, "jelcini", hanem a jelenlegi elit képviselői is megjelentek. Szergej Kudrin pénzügyminiszter, kormányfőhelyettes el is mondta: Gajdar az utolsó pillanatig szorosan együttműködött a vezetéssel, s kérésre tanácsokkal látta el az illetékeseket, de ezt az ő elhatározásából nem hozták nyilvánosságra. A megszólalók egyetértettek abban, hogy Gajdar abszolút morális tekintély volt, aki nem félt vállalni a felelősséget az ország gazdasági átalakításáért.

Anatolij Csubajsz többszörös volt miniszterelnök-helyettes, Vlagyimir Putyin elnöksége idején az Egységes Energetikai Rendszer, jelenleg a nanotechnológiai állami korporáció vezetője úgy vélte: Gajdar nélkül nem tudták volna megoldani a helyzetet. „Remélem, hogy a következő generáció a mainál igazságosabban értékeli majd munkásságát” – mondta.

Gajdar elhunyta kapcsán újra fellángoltak a tevékenységéről folyó viták, s ennek keretében egy munkatársa az Eho Moszkvi rádióban elmondta: Gajdar nem tehetett mást, mint amit tett, a figyelemre méltó az, hogy felismerte a helyzetet, és vállalta a nehéz döntéseket. Az illető szerint az orosz gazdaság úgyszólván teljesen leállt, s az összeomlás határán tántorgott. Vajból egyhétnyi tartalék maradt, a vasutakat napok választották el a teljes leállástól. Az árakat nem szabadította fel - főleg ezért szokták bírálni -, hanem azok magukat szabadították fel, ugyanis egyáltalán semmiféle áru nem volt a gazdaságban, s csak akkor jelent meg importból igen hamar, amikor megszűnt az árkorlátozás. Elkerülhetetlen volt az adók bevezetése is, mert az országnak semmiféle pénzügyi tartaléka nem maradt – mondta a nyilatkozó.

A vitában egyetértés mutatkozott abban, hogy Gajdar egy aktív, gondolkodó kisebbség, de mégiscsak kisebbség vezéralakja volt. Dmitrij Medvegyev elnök és Vlagyimir Putyin kormányfő koszorúkat küldött. Az állami duma nevében Borisz Grizlov elnök nyilvánított részvétet. A vonatkozó javaslat ellenére azonban a duma nem emlékezett meg egyperces csenddel az elhunytról: az Egységes Oroszország Párthoz tartozó alelnök blogja szerint azért tett le erről, mert nyilvánvaló volt, hogy az ellenzékinek minősülő kommunisták és liberális-demokraták besározták volna Gajdar emlékét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.