Tízezrek tiltakoznak az iszlám csehországi előretörése ellen

Csehországban néhány nap alatt 24 520-an írták alá azt a petíciót, amely ellenzi a iszlám teljes jogkörű elismerését. Az íveket csütörtökön adták át a prágai kulturális minisztériumnak.

Lapunknak nyilatkozva Martin Borovicka, a „Nem akarjuk az iszlámot Csehországban" (Islám v CR nechceme) civil szerveződés elnöke elmondta, hogy az utóbbi idők nyugtalanító nemzetközi és hazai eseményei késztették őket a kezdeményezésre.

– Az iszlám vallási tételekre hivatkozó számos véres külföldi terrorcselekmény jogos aggodalomra és közösségünk önvédelmére ad okot, miként az is, hogy a prágai muzulmán imaházban akadt olyan külföldi hitszónok, aki erőszakos cselekedetekre buzdított. Áprilisban kommandósok szállták meg a pénteki ima előtt ugyanezt a helyiséget, mert ott egy cseh állampolgár antiszemita és más gyűlöletkeltő könyveket terjesztett . Résen kell lennünk, s törvényes eszközökkel tiltakozunk az iszlám csehországi terjeszkedése ellen – szögezte le.

Érdeklődésünke Helena Markusová, a prágai kulturális tárca vallási ügyek osztályának vezetője elmondta, hogy nincs szó az iszlám hitotktatás bevezetéséről. Jelenleg tizenegy cseh történelmi egyház jogosult iskolai hitoktatásra, megfelelő feltételek teljesítését követően pedig egyházi iskolát is alapíthatnak. Ezek a közösségek tábori lelkész alkalmazását is kérhetik a cseh hadseregben.

Ugyanilyen kéréssel fordult hozzájuk három éve a Csehországi Muzulmán Hitközségek Központja (UMO) is - arra hivatkoztak, hogy a hivatásos katonák között akad muzulmán -, kérésüket azonban elutasították.

Bár a legutóbbi népszámláláskor 3385 személy jegyezte be magát muzulmánként, becslések szerint legalább 12 ezerre tehető az ott élő muszlimok száma. Az utóbbi időben a Facebook-oldalakról olykor szinte óránként kellett törölni az indulatos, idegengyűlölő bejegyzéseket. Többen Milos Zeman elnökre hivatkoztak, aki a 200 nigériai keresztény leány elrablását, valamint a brüsszeli zsidó múzeum elleni támadást követően az iszlám vallást bírálta.

„Nem hagyom magam megnyugtatni azzal, hogy mindössze jelentéktelen szélsőséges csoportokról van szó. Ellenkezőleg, úgy vélem, hogy ez az idegengyűlölet, mondjuk úgy, hogy ez a rasszizmus vagy antiszemitizmus annak az ideológiának a lényegéből fakad, amelyre ezek a fanatikus csoportok támaszkodnak".

Az arab országok tiltakozására Lubomír Zaorálek külügyminiszter kifejtette: „Csehország mindig különbséget tesz a bűnözés és az emberiség elleni bűncselekmények, valamint a vallási meggyőződés között, amely önmagában soha sincs semmiféle erőszakkal összekapcsolva" – szögezte le a cseh diplomácia vezetője.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.