Tízezer euróval csábítanák haza a tömegesen kivándorló szlovák fiatalokat

Az aggasztó méreteket öltő szlovákiai agyelszívás enyhítése érdekében Hazatérés néven programot indít a pozsonyi kormány. Juraj Draxler oktatásügyi miniszter közölte, hogy két részletben, összesen tízezer eurós, vissza nem térítendő állami támogatást kapnak azok a diplomás szlovákiai fiatalok, akik jelenleg külföldön élnek, ott dolgoznak, és hajlandók hazatérni.

Ötezer euróból a visszaköltözés kiadásait fedezhetik, a második részletet pedig akkor kapják meg, ha legalább egy évet a hazai állami szektorban dolgoztak le. Egyetlen feltételként azt szabták meg, hogy a fiataloknak jelenleg ne legyen semmilyen vállalkozásuk Szlovákiában.

Szeretnék hazacsábítani a külföldön vezető beosztásban dolgozó, legalább tíz esztendős gyakorlattal rendelkező volt szlovák állampolgárokat is. Ők akár 50 ezer eurós támogatást is kaphatnak. - Minimális célunk az, hogy évente legalább 50 fiatal honfitársunk térjen haza - közölte a tárcavezető. Elmondta azt is, hogy a pénzügyminisztériummal közösen évente egymillió eurót szánnak erre a célra.

A pozsonyi kabinet a Szlovák Tudományos Akadémia sürgetésére fogadta el ezt a tervezetet. Zuzana Kusá megkeresésünkre elmondta, hogy a kitelepültekről nincsenek pontos adataik, de megbízható értesüléseket szereztek be az egészségügyi biztosítóktól. Ezek szerint évente mintegy 30 ezer fiatal mondja fel a hazai biztosítását, mert külföldön tanulnak vagy dolgoznak. Az elmúlt öt esztendőben a számuk meghaladta a 150 ezret. Csaknem egyharmaduk ma már egyetemet végzett, főleg Csehországban, Ausztriában és Nagy-Britanniában telepedett le.

Döbbenetes következtetéseket vontak le a végzős szlovákiai középiskolások között végzett reprezentatív felmérésből is, amelyben a megkérdezetteknek több mint 70 százaléka mielőbb szeretne távozni Szlovákiából - Szomorú tény az is, hogy jelenleg a pályakezdő fiataloknak több mint 43 százaléka idehaza nem talál a végzettségének megfelelő munkát, egyharmaduk pedig rövidebb vagy hosszabb ideig munkanélküli lesz - tájékoztatott a neves szlovák szociológus.

Kollégája, Richard Imrich úgy véli, hogy a felajánlott összeggel aligha lehet a fiatal szlovákiai diplomásokat hazacsábítani, mert külföldön jóval nagyobb távlatokat, sokkal vonzóbb vállalkozói környezetet, nem utolsó sorban pedig színvonalasabb szolgáltatásokat tapasztalnak meg. Ugyanakkor elismerően szólt arról, hogy a kabinet végre cselekszik, s remélhetően további intézkedésekkel, elsősorban megfelelő lakhatási körülmények megteremtésével segíti a fiatalok hazai boldogulását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.