Tizenkét menekültet magával vitt a pápa Leszboszról

Mindannyian muzulmánok, akik a polgárháború sújtotta Szíriát hagyták maguk mögött.

Szombaton a Leszbosz szigetén található Moria menekülttáborba látogatott el a katolikus egyházfő. A humanitárius és vallási indíttatású utazásról Ferenc pápa 12 muszlim menekültet is magával vitt Rómába, olyanokat, akik a polgárháború sújtotta Szíriát hagyták maguk mögött.  

A szíriai menekülteket azok közül választották ki, akik már az Európai Unió és Törökország közötti megállapodás előtt is a táborban voltak.  

A vatikáni rádiónak nyilatkozva Federico Lombardi szentszéki szóvivő elmondta, hogy a pápa egy gesztust kívánt tenni a szolidaritás és a befogadás jegyében. A kezdeményezés pedig a Vatikán, a görög és az olasz hatóságok együttműködése tette lehetővé

A kiválasztott menekültek valamennyien muszlimok. A három családból kettő Damaszkuszból, egy pedig az Iszlám Állam fennhatósága alá tartozó Deir ez-Zorból érkezett. Mindannyiuk otthonát bombázás pusztította el

A hat felnőtt és hat gyerek ellátásának és lakhatásának költségeit a Vatikán vállalta magára. Lombardi elmondta, hogy a menekültek először a Szent Egyed közösségben lesznek elszállásolva.

A bejelentés a pápa egynapos görögországi látogatását koronázta meg. "Azért jöttünk ide, hogy felhívjuk a világ figyelmét a humanitárius krízisre és segítséget kérjünk a megoldására" - jelentette ki a pápa, akihez csatlakoztak a Keleti Ortodox Keresztény Egyházak vezetői is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.