Tíz év, több mint háromezer pedofil pap

Először állt elő statisztikákkal a gyerekek ellen elkövetett szexuális visszaélések elkövetőiről a Vatikán.

Takarítjuk a házat – kommentálta kedden Silvano Tomasi püspök, vatikáni ENSZ-nagykövet a saját bejelentését, amely szerint az elmúlt tíz év alatt a Vatikán 848 papot megfosztott a reverendájától, 2572 másikat pedig másfajta szankciókkal büntetett gyerekek megerőszakolása és molesztálása miatt. Tomasit már a második napja hallgatja meg Genfben az ENSZ kínzás elleni bizottsága. Bár a püspök hétfőn még ragaszkodott ahhoz, hogy a Vatikán csak a miniállam területén vonhatja felelősségre a pedofilokat, más országokban ezt a helyi hatóságoknak kell megtenniük, az általa közölt adatok az egész világra vonatkoznak.

2572-en megúszták életfogytiglani vezekléssel
Reuters

A Vatikán a történetében először állt elő hasonló statisztikákkal. Ezekből kiderül, hogy a katolikus egyház felsővezetése csak tavaly 401 pedofil esetről szerzett tudomást. Tomasi ma a bizottság előtt elismerte, hogy a gyerekek megerőszakolása vagy másféleképpen történő molesztálása kínzás, és azt is, hogy túl sokan úszták meg kirúgás nélkül.

Azt a 2572 papot, akit a katolikus egyház nem távolított el, többnyire a gyerekektől való eltiltással és életfogytiglani vezekléssel sújtották. E két utóbbi és a többi másfajta akció azt jelenti, hogy a szexuális visszaéléseket elkövető pap túl idős, vagy túl beteg volt, amikor felelősségre vonták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.