Titkos brit milliók Kadhafinak

A brit kormány titokban 14 millió fontot ajánlott Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőnek az 1970-es években azért, hogy hagyjon fel az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) katonai támogatásával - írta hétfőn a The Independent brit napilap.

Harold Wilson, aki 1964 és 1970, illetve 1974 és 1976 között volt kormányfő, tárgyalásokat folytatott Líbiával az Észak-Írországba irányuló fegyverszállítmányok leállításáról. A ma 500 millió fontnak megfelelő ajánlat egy csomag része volt, amellyel London Kadhafit akarta kiengesztelni és megpróbálta előmozdítani az észak-afrikai országgal való kereskedelmet. A tárgyalások végül nem jártak sikerrel - írta a The Independent.

Az újság egy "személyes üzenetből" idéz, amelyet állítólag Wilson küldött Kadhafinak 1975-ben. A volt brit kormányfő a lap szerint a levélben világossá tette: Nagy-Britannia kész fizetni a líbiai vezetőnek, ha Tripoli nem szállít több fegyvert az IRA számára. A brit külügyminisztérium közölte, nincs tudomása arról, hogy valaha ilyen ajánlatot tettek volna.

Az Egyesült Királyságból való kiválásért 2005-ig harcoló IRA fegyvereinek többsége Líbiából származott. Tripoli szeptember elején jelezte, hogy el fogja utasítani az IRA áldozatainak kártérítési követeléseit.

Fokozott figyelem irányult az utóbbi hetekben Nagy-Britannia és Líbia kapcsolatára, miután augusztus végén elengedték skóciai börtönéből a lockerbie-i merénylet miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.