Időzített bomba: titkos meghívó Vlagyimir Putyinnak

A volt szlovák elnök, Ivan Gasparovic még a távozása előtt invitálta Szlovákiába az orosz kollégát, az utódjának, Andrej Kiskának azonban elfelejtett szólni a dologról.
Időzített bomba – írja a Sme arról, hogy Ivan Gasparovic volt szlovák elnök az egyik utolsó húzásaként látogatásra hívta az orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint, de erről elfelejtett szólni a júniusban beiktatott utódának, Andrej Kiskának. Az orosz elnököt augusztus 29-re, a Tiso-rezsim elleni 1944-es szlovák nemzeti felkelés 70. évfordulójára hívták meg. Besztercebányára kellene elmennie, ahol már Kiska látja vendégül.

A Sme kérdésére a pozsonyi elnöki hivatal megerősítette, hogy Gasparovic még hivatalban lévő elnökként döntött Putyin meghívása mellett, aminek az oka az – magyarázta Peter Petrus elnöki szóvivő –, hogy a Besztercebányán tartandó megemlékezésre minden olyan ország képviselőit várják, amely a második világháború alatt részt vett Szlovákia felszabadításában.

Putyin még az MH17-es lelövése előtt, de a Krím annektálása és kelet-ukrajnai orosz szeparatista harcok fellángolása után kapott meghívót a szlovák külügyminisztériumon keresztül. A tárca állítólag nem gondolkodik azon, hogy visszavonja a meghívást, mert egy ilyen lépés után a Kreml némi joggal sértődne meg.

Szlovák diplomáciai körökben egyébként azt suttogják, hogy Beszetercebányára nem Putyin, hanem Dmitrij Medvegyev miniszterelnök utazik majd el augusztus 29-én. A megemlékezés után egy nappal – jegyzi meg a Sme – kezdődik az Európai Uniónak a bizottsági posztokról döntő állam- és kormányfői csúcsa, egy héttel később pedig a NATO ül össze, szóval ha Putyin éket akar verni az EU-tagországok közé, erre Gasparovic meghívása kitűnő lehetőséget kínál. A NATO több walesi városban rendezett csúcsára elmegy Barack Obama amerikai elnök is.

A szlovák külügyminisztérium a maga részéről azzal mentegeti a meghívót, hogy Putyin júniusban elment a normandiai partraszállás 70. évfordulójára is Obamával és Petro Porosenko ukrán elnökkel együtt, sőt, Porosenkóval beszélgetett és kezet is fogott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.