Timosenko-ügy: szankciókkal sújtaná Kijevet az amerikai szenátus

A Fehér Házra nézve nem kötelező érvényű határozat a hét évre ítélt ukrán exkormányfő szabadon bocsátását követeli. Az ukrán kormány szerint komolytalan a dolog.

Politikai szankciókkal fenyegette meg az amerikai szenátus határozatában az ukrán hatóságokat Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök bebörtönzése miatt.

A szenátus egyhangúlag fogadta el a külügyi bizottság által jóváhagyott, a Fehér Házra nézve nem kötelező érvényű határozatot. A dokumentum politikai indíttatásúnak nevezi a Timosenko elleni bírósági eljárást, és követeli az elítélt szabadon engedését. Felszólítja az amerikai külügyminisztériumot, hogy hívja vissza kijevi nagykövetét, és függessze fel az ottani diplomáciai külképviselet működést, amíg az ukrán hatóságok el nem engedik Timosenkót.

A dokumentum szerzői szerint az amerikai kormányzatnak szankciókkal kell sújtania azokat a kijevi tisztviselőket, akiknek közük volt Timosenko üldöztetéséhez. Azt javasolják továbbá a Fehér Háznak, hogy beutazási tilalommal sújtsa Viktor Janukovics államfőt és több vezető beosztású tisztségviselőt. Emellett a szenátorok arra szólítják fel a NATO-t, hogy függessze fel kapcsolatait Ukrajnával, amíg Timosenko nincs szabadlábon.

A szenátusi határozat egy javaslat, és semmire se kötelezi az amerikai kormányt. Tükrözi ugyan az amerikai törvényhozók véleményét, de a benne foglaltakat aligha hatja végre a Fehér Ház és a külügyminisztérium.

Az amerikai kormányzat azonban a közelmúltban többször aggodalmát fejezte ki a Timosenko elleni bírósági eljárás és a volt miniszterelnök bebörtönzése miatt. Májusban Hillary Clinton külügyminiszter közölte, hogy Washington nemcsak Timosenko, hanem az általa vezetett kormány többi bebörtönzött tagjának a szabadon engedését, illetve a polgári és politikai jogot maradéktalan helyreállítását követeli.

Timosenkót tavaly októberben hét év szabadságvesztésre ítélték azzal a váddal, hogy túllépte hatáskörét, amikor kormányfőként földgázimportról tárgyalt 2009-ben az orosz kormány illetékeseivel. Ő tagadta a vádat, s azt állítja, hogy régi ellenlábasa, Viktor Janukovics azért fogatta perbe és börtönöztette be őt, hogy megakadályozza indulását idén a parlamenti választásokon.

Ukrajna nem rettent meg túlságosan a Nehéz komolyan venni a szenátusi határozatot - közölte legalábbis az ukrán külügyminisztérium sajtóosztálya. A tárca kétségesnek nevezte határozat valós támogatottságát, rámutatva arra, hogy a kérdést késői órában, az ülés utolsó perceiben bocsátották szavazásra. Az ukrán külügyminisztérium szerint a washingtoni szenátus ezzel kerülte el, hogy mérvadó vita alakuljon ki, és egyes szenátorok megtámadhassák a dokumentum tartalmát. A határozatot a tárca úgy értékelte, mint „Timosenko amerikai barátainak” kísérletét „alaptalan vitákt” gerjesztésére és arra, hogy rossz fényben tüntessék fel az október 28-án tartandó ukrán parlamenti választásokat - írta a Korreszpondent ukrán hírportál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.