"Theresa May szégyellheti magát, amiért Trump szintjére süllyedt"

Ha a kerítés hasztalan, a fal sem változtat majd semmin – mondta a Népszabadságnak Francois Guennoc, a L'Auberge des migrants (A menekültek menedéke) nevű segélyszervezet alelnöke.

– Minél több falat építenek, annál inkább megemelik a tarifájukat az embercsempészek, s a korábbinál is nagyobb veszélynek teszik ki magukat a menekültek. Mert nem adják fel. Kerítés ide vagy oda, éjszakánként most is 100-150-en próbálják feltartani a forgalmat raklapok és egyéb eszközök segítségével, hogy feljussanak a Nagy-Britanniába tartó kamionokra – tette hozzá Guennoc.

Robert Goodwill brit bevándorlásügyi miniszter a hét közepén jelentette be, hogy egy másfél kilométer hosszú, négy méter magas betonfalat húz fel a franciaországi Calais-nál. A betonépítményre kétmillió fontot (kb. 730 millió forintot) szánnak, és a kikötőbe tartó autópálya mentén építik meg, elválasztva a Dzsungel néven elhíresült sátortábort az úttól. Az építkezés várhatóan e hónapban kezdődik és még az év vége előtt befejeződik.

Guennoc elmondta, a hír nem érte őket váratlanul, a beruházás része egy jóval nagyobb, 17 millió fontos angol-francia közös biztonsági csomagnak, amelyben a két állam még márciusban állapodott meg. – Nagy- Britanniának felelősséget kell vállalnia, sokan azért vágynak oda, mert már élnek ott rokonaik. Ezeknek az embereknek segíteni kéne, nem ellehetetleníteni őket. Calais-ban tízezren élnek a létminimumon: van egy sátruk, naponta egyszer talán kapnak enni, és nincs hová menniük – jegyezte meg. Úgy véli, több befogadóállomásra, konténervárosra lenne szükség országszerte és a Csatorna-alagút túloldalán is.

Brit ellenzéki politikusok, és a Skót Nemzeti Párt képviselője, Angus Robertson is élesen kritizálta a tervet. Úgy fogalmazott, Theresa May miniszterelnök „szégyellheti magát”, amiért az amerikai republikánus elnökjelölt, Donald Trump szintjére süllyedt, aki szintén falakat építene az amerikai-mexikói határra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.