Terrortámadásokra készítik fel a francia diákokat

A következő iskolaévtől kezdve Franciaországban az iskolákban fogják oktatni a 14 évesnél idősebb diákokat arra, hogy hogyan lehet jó eséllyel túlélni egy terrortámadást.

Terrortámadásokra felkészítő életmentő és elsősegélynyújtó tanfolyamokat tartanak majd ősztől a francia középiskolákban. A tantervbe beillesztett felkészítőn arról is szó lesz, hogyan őrizhetik meg a diákok a lélekjelenlétüket, ha valahol kitör a pánik. Az első eligazítást a vezető tanároknak kell tartaniuk a szülők és gyerekeik számára.

Az intézkedés értelmében a következő tanévben három bombariadót is tartanak majd az iskolákban meglepetésszerűen, hogy a tanfolyamon elsajátított ismereteket legyen mód gyakorolni. A francia hatóságok szöveges vészjelző üzenetet is küldenek majd, hogy a helyzetet egyértelműen megkülönböztessék egy tűzriadótól. Az első szimulációra a tervek szerint még október előtt sort kell keríteni, egy másik alkalommal pedig az úgynevezett behatolásos támadást fogják eljátszani – express.co.uk.    

A tanárokat és a diákokat egyaránt érintő új tantervi változást szerdán jelentette be közös sajtótájékoztatóján a francia bel- és oktatásügyi minisztérium. „Összefüggésben a legutóbbi támadásokkal és terrorfenyegetettséggel fokozott éberségre van szükség" – hangozz el a sajtótájékoztatón.

Az Iszlám Állam tavaly decemberben üzente meg a francia államnak, hogy az iskolákat kiemelt célpontnak tekinti. A terrorszervezet arra szólította fel híveit, hogy öljék meg azokat a tanárokat, akik a szekularizmusról tanítanak, mert ők az iszlám ellenségeinek tekintendők.   

A fenyegetés miatt már korábban is számos biztonsági intézkedést vezettek be az iskolákban, illetve azok vonzáskörzetében, a tanároknak pedig jelenteniük kell, ha valamelyik diákjukról feltételezik, hogy radikalizálódott. A rendkívüli állapotra való tekintettel még azt is megengedték a diákoknak, hogy az utca helyett az iskola területén dohányozzanak.

A veszély miatt az iskolaépületeket is felülvizsgálják, hogy biztosítani tudják azokat a pontokat, ahol könnyű behatolni. Néhány esetben átépítésre is szükség van.

Az év elején több párizsi középiskolát is evakuálni kellett bombafenyegetés miatt, de minden esetben kiderült, hogy csak riogatásról volt szó – emlékeztetett a thelokal.fr.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.