Terrortámadások kulcsfiguráit fogták el Brüsszelben

A belga ügyészség péntek este megerősítette, hogy letartóztatták a tavaly novemberi párizsi terrortámadások megszervezésének kulcsfiguráját, az utolsó szabadlábon lévő gyanúsítottat, Mohamed Abrinit. A férfi Brüsszel Anderlecht nevű kerületében sétált az utcán, amikor lecsaptak rá – írja a BBC.

A nyomozók még vizsgálják, hogy a marokkói származású 31 éves Abrini azonos-e azzal a kalapot viselő férfival, akiről szerepel a Zaventem reptér biztonsági kamerájának felvételén, és akiről úgy gondolják, társaival együtt ő is fel akarta robbantani magát, de inkább elmenekült a helyszínről.

Abrini ujjlenyomatát és DNS-ét megtalálták a két védett házban Schaarbeekben és az egyik autóban, amit a párizsi terrortámadások végrehatásához használtak. A férfiról azt lehetett tudni, hogy két nappal a párizsi robbantások és lövöldözések előtt együtt mutatkozott Salah Abdeslammal, a támadások egyetlen még élő, közvetlen részvevőjével, akit március 18-án fogtak el Brüsszel Molenbeek negyedében.

A Brüsszelben felnőtt Abrini gyerekkori barátja volt az Abdeslam-fivéreknek, Salahnak és Brahimnak, aki november 13-án felrobbantotta magát a Comptoir Voltaire étteremnél.

Pénteken a hatóságok Abrinivel együtt összesen hat embert tartóztattak le, köztük van a svéd állampolgárságú Osama Kayen is, akit a márciusi brüsszeli metrórobbantás kitervelésében való közreműködéssel vádolnak. Lapértesülések szerint ő a metróban robbantó Khalid el-Bakraoui segítője lehetett, és ő vehette meg azokat a táskákat egy brüsszeli plázában, amibe a merénylők a pokolgépeket rejtették.

A hatóságok úgy vélik, hogy a korábban Szíriába szökött Kayen hamis útlevéllel, menekültek közé vegyülve szállhatott partra egy hajóról Görögországban tavaly szeptemberben, Belgiumba pedig október 3-án lépett be, miután a németországi Ulmban felvette Salah Abdeslamot egy bérautóval.

Szombaton a szövetségi ügyészségre hivatkozva a flamand nyelvű VRT belga állami televízió megerősítette azt a sajtóértesülést, hogy a pénteki rendőrségi akciósorozatban a Sharia4Belgium terroristacsoport újabb tagját fogták el a hatóságok. Bilal el-Makhoukhi a terrorista csoportban betöltött szerepét a hatóságok még vizsgálják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.