Terrorszervezethez hasonlította Oroszországot a török miniszterelnök

Oroszország úgy viselkedik Szíriában, mint egy terrorszervezet, ha pedig ezt tovább folytatja, és civileket kényszerít menekülésre, akkor erre Törökország "nagyon határozott választ ad" - jelentette ki Ahmet Davutoglu török miniszterelnök hétfőn Kijevben Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatójukon.

A török kormányfő emberiesség elleni bűntettek elkövetésével vádolta meg Oroszországot, és felszólította a világközösséget, hogy tegyen határozott válaszlépéseket.

"Oroszország, és az olyan terrorszervezetek, mint az Iszlám Állam számos, emberiesség elleni bűncselekményért felelősek Szíriában, és erre a nemzetközi jog keretein belül kell válaszolni" - fogalmazott Dovutoglu.

A török politikus szavai szerint míg ő Kijevben tárgyalt, Oroszország légicsapást mért Szíriára a török határ közelében, eltalált egy iskolát és egy kórházat, aminek következtében sokan meghaltak.

Az ukrán-orosz konfliktusra rátérve leszögezte, hogy Törökország a Krím félszigetet Ukrajna szerves részének tekinti. Kiemelte, hogy Ukrajna országa stratégiai partnere, és köszönetet mondott Kijevnek, amiért számos kérdésben szolidáris volt Törökországgal.
Jacenyuk a maga részéről szintén megköszönte vendégének, hogy a török nép támogatja Ukrajna területi egységét és "az orosz agresszió elleni harcát".

A két miniszterelnök jelenlétében hitelmegállapodást írtak alá, amely alapján Ankara 50 millió dollár kölcsönt folyósít Kijevnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.