A terroristákat éltette, kihallgatták a 8 éves kisfiút

Kihallgattak egy 8 éves kisfiút a dél-franciaországi Nizza rendőrőrsén, amiért az iskolájában a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap elleni merénylet elkövetőit éltette – erősítették meg csütörtökön rendőrségi források.

A meghallgatást szerdán tartották, miután a gyermek nem volt hajlandó részt venni a január 7-i terrortámadás másnapján az áldozatok emlékére az iskolájában rendezett egyperces megemlékezésen, s azt mondta, hogy ő a terroristákkal érez együtt - adta hírül a Twitter közösségi oldalon Sefen Guez Guez, a gyermek családjának ügyvédje.

A 8 éves Ahmed osztályfőnöke jelezte a megyei oktatási hivatalnak, hogy a gyermek többször is arról beszélt, hogy ő a terroristákkal szolidáris. Ezért az apját többször is behívták az iskolába.

"Az ismert kontextus miatt az iskolaigazgató végül úgy döntött, jelzi a rendőrségnek, hogy mi történik az iskolában" - mondta Marcel Authier nyomozó.

"Behívtuk a gyermeket az apjával együtt, hogy megpróbáljuk megérteni, egy 8 éves kisfiú miért beszél ilyen radikálisan" - tette hozzá. Elmondta, hogy a gyermeket az apja jelenlétében mintegy félórán keresztül hallgatták meg, majd játszani engedték. Arra is felhívta a figyelmet, hogy nem történt feljelentés.

Az ügyvéd viszont azt állítja, hogy terrorizmus dicsőítésének gyanúja miatt eljárás indult.

Fabienne Lewandowski, a nizzai rendőrség közbiztonsági igazgatóhelyettese sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy szabályos kihallgatás keretében kerestek magyarázatot a történtekre, de szerinte ezt a helyzet megkövetelte. Azt is jelezte, hogy a kihallgatás során az apa többször is elnézést kért azért, amit a fia mondott, s nem tűnt úgy, hogy ő bátorítaná a gyermeket.

"A gyerek láthatóan nem érti, hogy mit beszél. Nem tudjuk, hol hallotta ezeket a dolgokat" - jelezte a rendőrség.

Az ügyvéd az egyik Twitter-bejegyzésében azt írta: arra a kérdésre, hogy mit jelent a terrorista szó, a gyermek azt válaszolta, "nem tudom".

Az iskola vezetői nem kívántak nyilatkozni.

Ahmed ügyében a gyermekvédelmi hatóságok vizsgálatot indítottak. Az apa ellen is eljárás indult, miután megfenyegette az iskola igazgatóját, amikor az a fia viselkedéséről beszélgetett vele.

A Kollektíva a franciaországi iszlamofóbia ellen nevű szervezet szerint "az eset jól illusztrálja azt a kollektív hisztériát, amely január eleje óta jellemzi Franciaországot".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.